![]()
« poprzednia 1 [ 2 ]
|
|
rootowac to znaczy to samo co flashowac? znaczy wgrac oprogramowanie producenta a nie operatora? |
| 08-04-2010, 11:05 | Link | Cytuj | |
|
|
Flaszowac - tak Operatora - nie koniecznie. W androidzie, mimo ze to linux, nie masz wladzy nad systemem w wersji oryginalnej Nie mozesz odinstalowac aplikacji ktorych producent/operator ci nie pozwoli (np. Motoblur), nie masz wladzy nad tym ktora z nich sie automatyczbie odpala, ktora ma dostep do sieci itd. Root-owanie pozwala przejac nad tym kontrole. P prostu applikacje mozesz odpalic z prawammi roota (admina) i maja wtedy pelny dostep do systemu. Poza tym podobno wszystko chodzi szybciej Oczywiscie rootowanie pozbawia gwarancji, wiec w razie czego trzeba zroic un-root. Mi to potrzebne glownie do odinstalowania smiecia, i kontrolowania dostepu do sieci. Wiekszosc "darmowego" softu sciaga reklamy po sieci nabijajac ci rachunek. hannibal_piotr edytował(a) ten post dnia 08-04-2010 o godzinie 12:12
|
| 08-04-2010, 12:11 | Link | Cytuj | |
|
|
Aha, i wlasnie sie wczoraj okazalo ze zdjecie simlocka a root to 2 rozne rzeczy. za zdjecie simlocka wywalilem 13 funtow (troche mi telefon podrozal) |
| 08-04-2010, 12:15 | Link | Cytuj | |
|
|
Update do rootowania Dexta. Nie takie proste, nie kazdy custom ROM mi dziala (demoshadow nie pozwala na ustawienie daty) Motoblura na razie nie da sie usunac, jedynie kilka innych glupich defaultowych aplikacji. Nawet nie ma ROMU z DroidWallem na Dexta (firewall) Na razie nie widze wiekszego sensu w rootowaniu. Na razie wszyscy sie podniecaja tylko Tether-m (pozwala ze sluchawki zrobic access point coby kompy do okola mogly uzywac sieci przez GPRS/EDGE sluchawki) Poroniony pomysl biorac pod uwage koszty transferu danych. Dla mnie jedyna zaleta to Nandroid backup (uratowal mi kilka razy tylek przy rootowaniu) |
| 13-04-2010, 09:07 | Link | Cytuj |
« poprzednia 1 [ 2 ]