![]()
[ 1 ] 2 następna »
|
|
Bardzo dobry filmik edukacyjny, co prawda na realia w USA, ale prawa sa podobne tutaj. Poznaj swoje prawa: |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 26-10-2008, 19:46 | Link | Cytuj |
|
|
|
Widzialam ulotki rozdawane przy roznego rodzaju targach 'socjalnych'- STOP&SEARCH. Tu tez to maja: http://www.met.police.uk/stopandsearch/what_is.htm |
|
-- www.polskieserce.pl www.pajacyk.pl 26-10-2008, 20:37 | Link | Cytuj |
|
|
|
Ale to jest przeciez na stronie internetowej policji, w zwiazku z tym te porady nie sa pisane po oto abys wyszedl jak najlepiej w sytuacji stop and search. Na przyklad pisza "Everyone has a civic duty to help police officers prevent crime and catch offenders" co jest oczywiscie nie prawda, kazdy sad czy prawnik w UK zgodzilby sie, ze nie mam cywilnego obowiazku pomagac policji lapac osoby lamiacych prawo. Ale chetnie zobaczylbym podobne artykuly na stronach internetowych nie nalezacych do policji, np. jakichs prawnikow. |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 26-10-2008, 21:22 | Link | Cytuj |
|
|
|
Nie wiem co rozumiesz przez pojecie 'wyszedl jak najlepiej'? Jak niesiesz dragi, noz, bron w plecaku itp., a panowie Cie zatrzymaja i zgodnie z wszelkimi zasadami human rights i wszelkimi innymi przyslugujacymi Ci przywilejami przeszukaja i znajda co znajda, to ponosisz tego konsekwencje. Czego oczekujesz od policji?? Polacy maja uraz do chlopakow po polskim traktowaniu, nie dziwie sie, ale tutaj to wyglada mocno inaczej. Ja tam ich nawet lubie... Podoba mi sie to co robia w Holandii, w reklamowkach hotelowych mozesz przeczytac, ze jak bedziesz w czerwonej dzielnicy i bedziesz w klopocie, to dzwon po nich smialo, bo oni wiedza po co tam jestes i nikt nikogo nie bedzie z tego powodu ocenial tylko przyjedzie i moze tylek uratuje, to samo z paleniem jointow. Tu robia podobnie - mowia: masz, przeczytaj, dowiedz sie jak dzialamy, co robimy, masz pytania - zadzwon. Pewnie i po polsku wysla ulotke jak poprosisz I nie wiem jak to jest z obowiazkiem pomagania, ale podstawowym i niepodwazalnym prawem jest nie dopuscic do ryzyka zagrazajacego mojemu zdrowiu - kazdy strazak, ratownik, policjant Ci to powie. Uczysz sie tego jako pierwszej zasady w udzielaniu pomocy na kursach first aid. I ja w takim razie moge uznac, ze pomaganie policji w jakims takim przypadku moglo mnie narazic na utrate zdrowia lub zycia. I tyle. |
|
-- www.polskieserce.pl www.pajacyk.pl 26-10-2008, 22:42 | Link | Cytuj |
|
|
|
A tu masz link do artykulu pana, ktory boleje nad przeszukiwaniem szczegolnie Azjatow i min. jaki to 'demydż' robi w relacjach mlodziezy z wladza http://www.irr.org.uk/2006/january/ha000025.html I statystyki ilu bialych, a ilu przedstawicieli innych ras przeszukali: http://www.guardian.co.uk/uk/2005/aug/17/race.july7 Troche starawe te artykuly i statystyki, ale nie mam czasu szukac nowych, przedstawiaja one jednak proporcje, ktore hm... czy sa az tak bardzo zachwiane jak sugeruja niektorzy? Szczerze mowiac nie boli mnie jakos koniecznosc przeszukania, pytanie jak to sie robi, ale widzialam takie akcje i ludzie staraja sie zachowywac wszelkie zasady, z przesadna nawet troska, aby np. nie dotknac takiego delikwenta w sposob, ktory moglby go sklonic do zlozenia pozwu itd. |
|
-- www.polskieserce.pl www.pajacyk.pl 26-10-2008, 23:08 | Link | Cytuj |
|
|
|
Quote: I statystyki ilu bialych, a ilu przedstawicieli innych ras przeszukali: http://www.guardian.co.uk/uk/2005/aug/17/race.july7 zdecydowanie za czesto przeszukuja bialych hyhy |
| 26-10-2008, 23:39 | Link | Cytuj | |
|
|
Nie ufalbym do konca poradom policji odnosnie stop and search. Policja jest tylko i wylacznie po to aby cie aresztowac, doprowadzic do sadu i pomoc udowodnic, ze zlamales prawo a NIE po to aby dawac porady. Nie ufam im bo nie pisza prawdy: > nie wiem jak to jest z obowiazkiem pomagania, Na tej stronie policji, do ktorej podalas linka, pisza, ze "kazdy ma obowiazek obywatelski pomagac policji w zapobieganiu przestepstw i w lapaniu lamiacych prawo", co jest NIEPRAWDA, bo zaden obywatel nie ma takiego obowiazku. Koniecznosc przeszukania bez nakazu sadu mnie boli, bo to kolejne zagrabienie swobod obywatelskich i kolejny krok ku panstwu policyjnemu. |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 26-10-2008, 23:55 | Link | Cytuj |
|
|
|
'Policja jest tylko i wylacznie po to aby cie aresztowac, doprowadzic do sadu i pomoc udowodnic, ze zlamales prawo a NIE po to aby dawac porady.' ?????? Nie widze nic zlego w aresztowaniach i doprowadzeniach przestepcow tam gdzie ich miejsce. Chyba, ze mowisz o tych co to 'za niewinnosc' poszli siedziec... I czy my aby rozmawiamy o policji w UK czy w Polsce, bo tu faktycznie mozemy mowic o dwoch innych modelach zachowania. |
|
-- www.polskieserce.pl www.pajacyk.pl 27-10-2008, 13:00 | Link | Cytuj |
|
|
|
Nie bardzo tez sobie wyobrazam jak fizycznie widzisz wydawanie nakazow przeszukania gowniarzy, ktorzy na potege szlajaja sie z nozami po Londynie (kupa papieru - pewnie musza byc imienne - i wydanie kasy z podatkow na administracje). |
|
-- www.polskieserce.pl www.pajacyk.pl 27-10-2008, 13:06 | Link | Cytuj |
|
|
|
Kolejny swietny filmik edukacyjny, tym razem na wesolo http://www.youtube.com/watch?v=uj0mtxXEGE8 |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 27-10-2008, 14:35 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 następna »