![]()
|
|
Majac powyzej 16,000 funtow oszczednosci lub inwestycji nie masz szans na wiekszosc benefitow. Stad moje pytanie: czy metale szlachetne w sejfie w domu wliczaja sie w oszczednosci i inwestycje czy nie? Wiem, ze nieruchomosc w ktorej mieszkasz sie nie wlicza, wiec mozesz teoretycznie mieszkac w palacu za 5 milionow funtow i miec prawo do benefitow, ale jesli mieszkasz w domu za £4,980,000 a £20,000 masz w zainwestowane akcjach lub obligacjach to niestety nie mozesz aplikowac o nic. Na aplikacjach sa zapytania dokladne o ilosc posiadanych srodkow na kontach bankowych, oszczednosciowych, ISA, w akcjach, obligacjach, udzialach w firmach, w nieruchomosciach, w gotowce nawet w trustach... Ale nie widzialem zapytania o zloto. Wiec jak to jest ze zlotem i srebrem, pomijajac oczywiscie fakt, ze i tak panstwo najprawdopodobniej nie ma jak wykryc czy masz takie metale czy nie? |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 04-11-2008, 03:19 | Link | Cytuj |
|
|
|
Quote: deos Majac powyzej 16,000 funtow oszczednosci lub inwestycji nie masz szans na wiekszosc benefitow. Stad moje pytanie: czy metale szlachetne w sejfie w domu wliczaja sie w oszczednosci i inwestycje czy nie? zalezy jakie masz inwestycje. wlicza sie glownie dochod z nich a nie ile zainwestowales - wiec np wysokosc dywidend w danym roku. albo kasa ze sprzedanych udzialow. to co masz w sejfie w domu wlicza sie na tyle na ile jestes uczciwy bo rzad nie wie co masz w tym sejfie... |
| 04-11-2008, 17:23 | Link | Cytuj | |
|
|
Quote: Ruda zalezy jakie masz inwestycje. wlicza sie glownie dochod z nich a nie ile zainwestowales - wiec np wysokosc dywidend w danym roku. albo kasa ze sprzedanych udzialow. Wydawalo mi sie, ze wlicza sie calkowita ilosc kapitalu i inwestycji: Ze stron internetowych gdzie aplikuje sie o poszczegolne benefity: "If you (as a single person or as a family unit) have more than £16000 in savings or investment no income support will be paid." "You have savings over £16000 = You cannot get Council Tax Benefit". "Where people have capital exceeding £16,000 they are excluded altogether from these benefits regardless of how low their actual weekly income is". Pisza tez: "The term capital covers such things as savings in a bank or building society; property; ISA’s; TESSA’s; stocks and shares and land." Ale nie ma nic o wartosciowych rzeczach w domu, lub metalach szlachetnych... Moze ktos gdzies przeczytal o tym? |
|
-- Never mind the quality, feel the width! 04-11-2008, 17:32 | Link | Cytuj |
|
|
|
zapewne masz racje (nie znam sie na wszystkich benefitach), chociaz wiekszosc ludzi sie nie przyzna do pewnych oszczednosci... ale jesli nie wspominaja zawartosci sejfu to nie ma powodu go wliczac. |
| 04-11-2008, 19:06 | Link | Cytuj |