![]()
« poprzednia 1 [ 2 ] 3 następna »
|
|
to jak już będę w uk i zdecyduje się na ciągnięcie tematu to pozwolę sobie zadzwonić do Ciebie bo na razie siedzę w Polsce i właśnie mam okazję wykazać się w tym temacie tylko się zastanawiam czy warto, bo miałam tylko styczność z kuratorami sądowymi w uk więc nie wiem czy się w to babrać i generalnie obchodził by mnie właśnie wiek 14-16 lat czytałam, że można pójść siedzieć za uchylanie się dziecka od obowiązku szkolnego tylko pytanie jak daleko to musi zajść, ile by taki delikwent miał nie chodzić do szkoły m-c dwa więcej i czy oboje rodzice ponoszą konsekwencje[ wiadomo że jak samotny rodzic to spada na niego odpowiedzialność ?] chętnie bym poczytała więcej na ten temat, bo to ciekawe jak w innym państwie rozwiązuje się takie kwestie tutaj jeszcze dochodzą kwestie stricte emigracyjne więc bariera językowa, kiedy matka czy ojciec nie mówi po angielsku, jak wtedy traktować ewentualne zawiadomienia listowne itd, jak to się ma do późniejszego wyroku i jak sąd by to rozpatrywał(znam takie przypadki z autopsji), szkoły na wsiach czy mniejszych miastach nie zatrudniają tłumaczy i bazują na pomocy rodziny zainteresowanych - stąd obraz sytuacji rodzinnej tez może być zaburzony, bo nie zostanie powiedziane to co powinno być. p.s. myślę że counsellor to właśnie odpowiednik naszego psychologa/pedagoga w szkole tylko tez się nasuwa pytanie jaki ma zakres obowiązków, jakie kompetencje i co może zrobić mając "na stanie" ucznia trudnego? |
|
-- semper idem 06-03-2010, 00:39 | Link | Cytuj |
|
|
|
co do counsellor - powinien byc zarejestrowany oficjalnie w jakim tam ciele zreszajacym jak sie ma to do praktyki - nie mam pojecia szkolnej counsellor mojego dziecka znalezc nie moglam a wiem ze szkoly moga zatrudniac inaczej truancy - wgarowanie ponizej lat 16 - i ti ciekawa sprawa - 2 przypadki o ktorych slyszalam to matka byla aresztowana - nie ojciec ile? nie mam pojecia ale wiem ze jak policja czy PCSO na ulicy zobaczy itd itp - doprowadza delikwenta do domy chyba (albo szkoly) ggogle truancy uk - bedziesz miala fajne do pczytania i to - http://www.lawandparents.co.uk/truancy-laws.html sprawy jezykowe - masz racje - to jest bariera co do counsellor - nawet mi kuzwa nie zaczynaj tematu osobiscie nie wiem/nie pamietam jak ta sprawa wyglada w PL ale tu mam ochote podac wlasnie taka osobe albo szkole kurwa do sadu zapewne wejdzie to w roznice kulturowe ale mimo wszystko - osobiscie nie jestem absolutnie szcesliwa z radami jakie moje dziecko dostalo (m.in. na temat wyprowadzenia sie!) |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-03-2010, 01:35 | Link | Cytuj |
|
|
|
i współczuję ci z tego powodu bardzo takim pedagogom / psychologom to tylko w pysk dać dzięki za linka poczytam nie no edit msze bo się zagotowałam czytam tą stronkę co mi Bea dałaś rozwalił mnie dział Ask our experts z pytaniem typu: czy możemy wywalić nasze 16 letnie dziecko z domu? masakra co się w tym kraju wyprawia. Ana edytował(a) ten post dnia 06-03-2010 o godzinie 14:48
|
|
-- semper idem 06-03-2010, 14:32 | Link | Cytuj |
|
|
|
hehehe.,,, witamy w UK a dzis od rana w wiadomosciach wywiady byly z ludzmi z NSPCC (charity dla dzieci - najwieksza w UK) bo....oni chca zeby social workers mogli widziec dzieci bez nakazu sadowego/ obecnosci rodzica - dzieci ktore podejrzewa sie ze sa abused nie mowie ze we wszystkich wypadkach rodzice sa nbiewinni p bo bardzo czesto sa - to sie zgadza tylko ze oni caly ten system tak nakrecaja, tak chca odebrac prawa rodzicom itd itp ze ta maszynka musi w koncu kiedys pierdyknac - w mojej opinii i sie wtedy zaczna sadowa nia zapewne - wcale bym sie nie zdziwila. |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-03-2010, 21:35 | Link | Cytuj |
|
|
|
aha dopiero co zauwazylas?????????? |
|
-- Kluseczek...:) 06-03-2010, 21:41 | Link | Cytuj |
|
|
|
wyobraz sobie ze nie dopiero teraz ale dopiero teraz komentuja tutaj |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-03-2010, 21:42 | Link | Cytuj |
|
|
|
lepiej pozno niz wcale |
|
-- Kluseczek...:) 06-03-2010, 21:47 | Link | Cytuj |
|
|
|
wydaje mi się, że chcą zmienić prawo dlatego że coraz więcej jest przypadków kiedy matka z ojcem zagłodziła dziecko, albo zatłukła na śmierć. swoją drogą dziwne jest to żeby pracownik socjalny nie mógł wejść do domu, w którym wiadomo, że istnieją różne problemy socjalne, zobaczyć warunków w jakich dziecko mieszka tylko, żeby pokazać mu malucha w drzwiach i cześć, a później się okazuje, że rodzice zagłodzili, a pracownik socjalny beka za to. to, że system pierdyknie to pewne, bo od kiedy są ludzie, którzy lubią sobie naginać system do swoich potrzeb, dopóki będą problemy z przestrzeganiem prawa |
|
-- semper idem 07-03-2010, 14:03 | Link | Cytuj |
|
|
|
i bedzie tak ze slusarz zawinil a kowala powieszono- i moze rodzic za np. zwyklego klapsa stracic prawa rodzicielskie pocieszajaca perspektywa- nie ma co :/ |
| 07-03-2010, 15:57 | Link | Cytuj | |
|
|
socjalni maja prawo wejsc nie maja tylko prawa sam na sam z dzieckiem rozmawiac - a tego wlasnie sie NSPCC domaga na to sa inne sposoby - np skierowanie dziecka na badania p-sychologiczne czasem rodzina moze biednie zyc - ale szczesliwie - a przepisy sa takie a nie inne i socjalni nie wiedza czasem ze szkode czynia |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 07-03-2010, 18:18 | Link | Cytuj |
« poprzednia 1 [ 2 ] 3 następna »