![]()
[ 1 ] 2 3 następna »
|
|
Na specjalne życzenie - temat o kinematografii azjatyckiej. Pogadajmy o tym co warto obejrzeć, a czego nie. Let's the game begin. A ja zamiast wypowiedzieć się o jakimś tytule (na miły początek), dam swoją reckę napisaną kiedyś tam, dla jakiegoś portalu. Enjoy. Noroi Śmieszna sprawa, ale nie potrafię sobie na dobrą sprawę przypomnieć tytułu jakiegokolwiek japońskiego horroru (z najbliższych kilku lat), który zrobiłby na mnie wrażenie. Hiszpański – bez problemu, ale japoński? Ciężko, ciężko. Bo taka też prawda, że po całym „bumie”, który miał miejsce na azjatycką kinematografię, jakoś mieliśmy okazję być świadkami zalewu, dosłownie setek, mniej lub bardziej debilnych horrorów sygnowanych znaczkiem JP. Mała dziewczynka, mały chłopiec, morderczy duch, debilne aktorstwo, debilna scenografia, nie mniej kretyńskie miejscówki; groch z kapustą. Brakowało tylko Pana Zdzicha spod monopolowego i Joli Rutowicz do pełni szczęścia. Niemniej, w tym morzu kloaki, wyłowiłem tytuł mało znany, ciekawy, dobrze zrealizowany, a co najważniejsze – straszny. Noroi przedstawia historię Masafumi Kobayashiego, który jest z zawodu dokumentalistą zjawisk niewyjaśnionych (taki ghostbuster współczesny Cały film przedstawiony jest w formie dokumentu, z perspektywy „kamerzysty”, coś na wzór Rec lub Blair Witch Project, a że ja tam lubię taką konwencję, więc łyknąłem ją od razu, bez popitki. Ogląda się to znośnie, buduje bardziej namacalną atmosferę – to się chwali. A propo samej atmosfery – gęsta, soczysta, klimatyczna, doskonała. Film wciąga od pierwszej minuty i aż do ostatniej trzyma w napięciu. Ba, co ja gadam, powinienem napisać NAPIĘCIU, gdyż dawno nie miałem okazji oglądać tak doskonałego horroru. Powolne wprowadzanie nowych postaci (wręcz leniwe), delikatne zarysowaniu fabuły, coraz mocniejsze akcje, dziwaczna muzyka, a potem już tylko złożenie całości, szybkie, chaotyczne wręcz kadrowanie i... BAM, dwa (DWA!) zakończenie. Po pierwszym, ciężko wam złapać oddech. Po drugim nie jesteście w stanie zgasić lampki przed zaśnięciem Czegoś takiego mi właśnie brakowało. Film jest zrobiony za psie pieniądze, ma zaledwie 6 aktorów, ale scenariusz i sam klimat, to niezwykle porządnie odrobiona praca domowa. Zapowiada się normalnie, a sami nie wiemy kiedy kończy się schizująco i z przytupem. Za to, że w kilku momentach autentycznie się przestraszyłem – 10. Jak zawsze pojawiają się jednak babole, które trzeba wytknąć :3 Po pierwsze, specyficzne aktorstwo japońskie. Kto widział, ten wie. Na całe szczęście, tak po prawdzie z 3,4 osoby mogłyby być zamienione na kogoś innego (czyli 60% obsady, hłe, hłe...), ale nie będę się aż nadto czepiał, gdyż można do tego przywyknąć. Gorzej już, że jest kilka momentów z gatunku „prawdziwy, rasowy Japoniec tak właśnie robi”, zaś widz myśli sobie „jak on, do k***y nędzy, mógł dopuścić do takiej sytuacji?”. Ale może jako Europejczyk i nie znający japońskiej mentalności (docelowa grupa) powinienem dopuścić myśl, iż „tak winno być”. Muzyka, filmowe glitche i parę scen na zasadzie „tego się nie spodziewasz” i całkiem solidnie się to ogląda. Jestem daleki od stwierdzenia, że to najlepszy horror jaki w życiu widziałem, lub najlepszy horror wyprodukowany w Japonii za to gdybym musiał wskazać jeden, który zrobił na mnie spore wrażenie, bez wahania wskazałbym Noroi. Bo choć, jak zawsze, są małe błędy, można doczepić się do tego lub owego, tak do całości, nie ma za bardzo jak. Bo jeśli będziecie oglądać go w nocy, ze słuchawkami na uszach, samotnie, wczujecie/nakręcicie się nieziemsko. Zaś końcóweczka zje was i nawet nie będziecie mogli lecieć z płaczem do mamy Ocena: 9/10 |
| 15-04-2009, 19:27 | Link | Cytuj | |
|
|
super, zaraz bede szukac juz dawno nie widzialam dobrego horroru, a juz na pewno nie japonskiej produkcji. po tych wszystkich odmianach the ring i the grudge to normalnie az sie boje cos japonskiego wrzucic do odtwarzacza bo moze znowu kolejna niestrawna mutacja ktoregos z powyzszych... jedyny odbiegajacy od tej tendencji jaki pamietam to Audition, no i Itchi the killer - chociaz ten ostatni to nie horror, tylko chyba najwieksza jatka jaka mozna zobaczyc w filmie. nie widzialam zbyt wielu koreanskich horrorow - z tego co pamietam to Doll master, ktory jest jakos dziwnie japonski w charakterze. i na pewno nie kazdemu sie bedzie podobac - jak ktos ma jakies pojecie o BJD dolls to pewnie bardziej zrozumie o co w tym filmie chodzi. Na kolana nie rzuca, ale nie jest to tez najgorszy horror jaki widzialam (najgorszy to chyba the wig Jest jeszcze Cello, ale nawet nie pamietam dokladnie tego filmu wiec chyba nie byl za dobry. aaa, przypomnial mi sie japonski! Marebito - znalazlam go w CEX i kupilam z ciekawosci. jedyny w swoim rodzaju. az dziwne ze amerykanie jeszcze go nie wyprodukowali jako "new improved" wersji... |
| 15-04-2009, 20:14 | Link | Cytuj | |
|
|
teraz to mi sie bedzie przypominac tak na raty... Tell Me Something - daawno temu ogladalam, ale pamietam ze nie byl taki zly. A musowo jeszcze Memories of Murder (to nie horror, ale taka crime story), z wspomnianym juz wczesniej Kang-ho Song, ktory chyba ma jakas role w kazdym lepszym koreanskim filmie, nawet takie po kilka sekund (jak np w lady vengeance) a w ogole to ja sie mam uczyc a nie pisac o filmach... ale kino azjatyckie to moj nalog - i na razie z nim nie walcze |
| 15-04-2009, 20:28 | Link | Cytuj | |
|
|
Ichi to przekozak, moi mili |
| 15-04-2009, 20:49 | Link | Cytuj | |
|
|
ah, bo wy lubicie takie straszen ale faktycznie - Audition byla bardzo dobra |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 15-04-2009, 22:01 | Link | Cytuj |
|
|
|
OK, powiedzmy, ze sie zainteresowalam To jeszcze powiedzcie, skad te filmy wytrzasnac? |
| 15-04-2009, 22:47 | Link | Cytuj | |
|
|
ja mam jeszcze zalegly 'Green Chair' do obejrzenia... niektore filmy dostaniesz tutaj: http://66stage.com/ http://stagevu.com/ http://www.vid-stream.com/ http://www.watch-movies-links.net/ Poza tym Veoh ma mase azjatyckiego filmu |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 15-04-2009, 23:49 | Link | Cytuj |
|
|
|
P2P, torrenty? czesc tez na youtube lub mysoju ja mam wiekszosc oryginalnych, bo ogladam po kilka razy - chociaz niektore to bym chciala w kinie zobaczyc, no ale mala szansa na to... ale czasami to i oryginalne ciezko znalezc - polecam sklep CEX ale nie na necie bo tam maly wybor, w ich sklepach jest wiecej filmow , ebay i amazon. |
| 16-04-2009, 00:10 | Link | Cytuj | |
|
|
jeszcze nie wiesz ze ja do P2P mam uraz? ze stage tez mozna filmy spokojnie ladowac - nie trzeba ogladac online - tzn - na pewno Divx mozna innych nie wiem |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 16-04-2009, 00:22 | Link | Cytuj |
|
|
|
Quote: Dante Ichi [...] Poziom absurdu przekracza zdrowe normy, a to co się dzieje ze sceny na scenę ciężko opisać słowami. Mniam i tyle. Mocna, dosadna opowieść skierowana do wyrobionego widza. z tym "mniam" to przesadziles. tzn w przenosni OK, ale w realu to bardzej "pass the sick bucket" a co do absurdu to jeszcze mi sie przypomnial Gozu , tez wyrezyserowany przez Takashi Miike, ale nieco bardziej przyjazny dla zoladka z innych ktore nalezaloby obejrzec: Infernal Affairs - nie zadna amerykanska podrobka w postaci the departed, tylko wlasnie oryginal (Hong kong). Battle Royale (nie wiem jak zapomnialam o tym filmie!) - czesc pierwsza tylko i wylacznie. a jak juz jestesmy przy Takeshi Kitano (nauczyciel w BR) to jeszcze Brother i Kikujiro - dwa zupelnie odmienne filmy. i jeszcze mi sie przypomnial Dumplings... chyba podchodzi pod horror (tez Hong kong). Ruda edytował(a) ten post dnia 16-04-2009 o godzinie 00:39
|
| 16-04-2009, 00:38 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 3 następna »