![]()
[ 1 ] 2 3 … 8 następna »
|
|
Aż wstyd, że nie ma na tym forum takiego tematu Co państwo aktualnie oglądają? Poza Housem (naturalnie), którego jestem dziw*ą, na bieżąco staram się być z Lie to me (8 odcinek już dostępny!) a także nadrabiam... starusieńkie Freaks and Geeks. O boże, ile ja mam radochy. Ten serial jest zaprawdę zacny i polecam go, bo ma jedynie 18 odcinków, a wciąga jak odkurzacz. Chociaż... trzeba mieć specyficzne nastawienie. Ale warto. A, z tego co "onegdaj widziałem", warto zaznajomić się z dwoma pierwszymi sezonami skinsów. I znów, niech przemówi moja dawna recenzja (warto było być kiedyś produktywnym, hłe, hłe...) Skins Serial Skins skupia się na przygodach grupy 16-18-latków z Bristolu. Jego celem jest reprezentacja codziennego życia nastolatków wkraczających w dorosłość. Grupa ta składa się z homoseksualisty Maxxiego, uzależnionego od narkotyków Chrisa, muzułmanina Anwara, dziewczyny z zaburzeniami łaknienia Cassie, pary Michelle i Tony'ego oraz chłopaka, który desperacko próbuje stracić dziewictwo – Sida. Zachodzące między nimi nieraz bardzo skomplikowane relacje dodatkowo potęgowane są przez problemy rodzinne. Dzikie imprezy, seks i tony narkotyków służą im do zabicia wewnętrznych rozterek i odizolowania od złego świata dorosłych. Nareszcie, chciałoby się rzec, porządny serial, który można śmiało polecić. Nie żadne Preason Breaki, Lości czy Battelstare Gallactyki (które ciągną się, od sam pan nie wiem kiedy), lecz dobrze opowiedziana i zaprezentowana rzecz. Po kolei jednak. W sumie, powstały już 3 sezony owego serialu i każdemu z nich trzeba poświęcić osobny temat. Sezon pierwszy, to poznanie wszystkich bohaterów. 9 odcinków, podczas, których poznajemy losy każdego z osobna. Muszę, powiedzieć, że ten sezon, jest chyba najlepszy. Jest zabawny, treściwy, sycący – oglądasz pierwszy odcinek i zaraz masz ochotę na następne. Dawno nie widziałem już tak dobrej dramy, a już zwłaszcza brytyjskiej, która potrafiłaby tak mnie rozśmieszyć, a niejako, pokazać prawdziwe oblicze UK. Realizm oprawiony szczyptą brytyjskiego humoru – me like. Skończywszy sezon numer jeden, pozostawszy w szoku (takiego zakończenia się nie spodziewacie), postanowiłem obejrzeć drugi. I jakie oto nastało me zdziwienie, gdyż 2. sezon, nie ma absolutnie nic wspólnego (klimatem) z jedynką. Drugi sezon, to dramat pełną gębą. Co chwila, komuś dzieje się jakaś tragedia, coś się nie układa, jest depresyjnie, przytłaczająco. Nie mówię, że historia, jest opowiedziana źle. Ba, tu akcja jedzie z szybkością rozpędzonej kolejki górskiej i ani myśli przyhamować. Co więcej, że zacytuję pewnego anonimowego recenzenta zza morza „scenarzysta, to kawał skur***na” Trzeci sezon, póki co się rozkręca, ale w związku z tym, że cała „stara gwardia” została zmieniona na nową, czar i magia, kompletnie gdzieś uleciał. Tak więc, darowałem sobie ten sezon; co więcej, doszły mnie słuchy, że póki co, posucha kompletna panuje, tak więc, sami widzicie, róbcie jak chcecie Czemu warto? Bo jeszcze żaden serial, tak prawdziwie, nie pokazywał życia nastolatków w UK. Dragi, seks, alkohol, skręty, imprezy do rana – tu to standard. I takie jest życie. Oczywiście, kilka wątków jest naciąganych odrobinę ale Hej, bez tego serial nie byłbym serialem. I tak, że aż tyle z prawdziwego życia przemycili, to nieźle. Do tego, prócz realizmu, podobał mi się za humor (jak wspominałem) sezon 1. Jest niesamowicie zabawny. Jeśli macie doła, zapuśćcie sobie dowolny odcinek, a zaraz poprawi wam się nastrój. Dwójka podobała mi się za swój brutalizm. Nagle, nastolatkowie zaczęli dorastać, podejmować poważne decyzje, sporo zaczęło się dziać. Już nie było czasu na śmiechy, chichy (co nie znaczy, że kilka takich się nie znalazło), zaś klimat smutku, depresji i żalu cały czas unosi się, przez co, chusteczki będą niezbędne Podobali mi się aktorzy. Młodzi, zdolni, przekonywujący. Stworzyli (wykreowali) indywidualności, których ciężko zapomnieć. Zaprawdę rzecze wam, spoufalicie się z bohaterami i będziecie ich traktować jak dobrych znajomych. A, i jeszcze jedna sprawa, o której muszę wspomnieć... CASSIE JEST TAKA SŁODKA ^^ (zdrowie pięknych pań!) Do tego rewelacyjna muzyka (OST na HDD leży i ani myśli ruszać się), którą również polecam zdobyć. Póki zakończę, dwie sprawy. Nie zrażajcie się dwoma pierwszymi odcinkami sezonu drugiego. Po nich jest już tylko ciekawiej. I obejrzyjcie po skończeniu całości „unsseen episodes”, które krążą po YT, a są to niejako historie, których nie dało się wpakować do serialu. W większości dobre, tak więc warto. Polecam wam obejrzenie Skinsów, gdyż jak na dzisiejsze czasy, jest to świetnie zrobiona rzecz. Spodoba wam się, o ile nie jesteście starymi pierdzielami, słowo fuck i nagie piersi nastolatek was nie odstraszają; walcie śmiało, przekonacie się do niego. Dobra rzecz. Ocena: 9+/10 (sezony 1. i 2.; ocena łączna) Ps. Cassie ^^ Cassie ^^ Cassie ^^ Cassie ^^ Cassie ^^ Więcej o tym co oglądam (obejrzałem; btw, bójcie się Teraz liczę na was. Co według was warto obejrzeć? |
| 15-04-2009, 19:36 | Link | Cytuj | |
|
|
House Dexter Worst week [uk & us] Big bang theory Wings Shameless The Simpsons Futurama |
|
-- semper idem 15-04-2009, 20:03 | Link | Cytuj |
|
|
|
nie lubie seriali, ale ogladam House i raz na jakis czas Lost, hurtem cala serie - ale ten to zdecydowanie zszedl juz na psy. |
| 15-04-2009, 20:32 | Link | Cytuj | |
|
|
!też jestem fanką Skins...kiedy będzie 4 sezon? Tak się zżyłam z tymi bohaterami że aż dziwnie bez dnia z którymś z odcinków. Pierwsze 4 odcinki trochę z zupełnie innej strony zapowiadają ten serial ale gdy się da ponieść następnym to na prawdę okazuje się że serial ten porusza na prawdę mocne odcinki a w przeciągu jednego sytuacja wszystkich bohaterów może ulec zmianie o 180stopni. Oczywiście poza tym oglądam jeszcze House, Dexter (dopiero zaczęłam, ale obiecująco wygląda), i Lost- ale to już raczej z przyzwyczajenia i ciekawości jak się skończy, bo wątki już tak są zamotane, że nie wiem czy możliwe jest dojście do jakiegoś sensownego ciągu zdarzeń. |
|
-- 'everything's yellow' 15-04-2009, 20:37 | Link | Cytuj |
|
|
|
Dexter zacny (3 sezon ssie ale liczymy na 4) więc śmiało łykaj. A kto z was ogląda Survivors, a Doskonała rzecz, nie mówiąc już o klimacie (a raczej KLIMACIE) i aktorach. Oj, telewizja brytyjska coraz bardziej sobie plusuje u mnie |
| 15-04-2009, 20:46 | Link | Cytuj | |
|
|
Ja za to jestem wielkim fanem "Scrubs". Jest to jedyny chyba serial , ktory nawet w czasie najwiekszego dola wywolywal u mnie usmiech. Co wy sadzicie o tej produkcji? Poza tym lubie serie para dokumentow jak: "Ice Road Truckers", "Dog the bounty hunter", "American chopper"... |
| 16-04-2009, 14:39 | Link | Cytuj | |
|
|
Desperate Housevifes Teraz albo nigdy- PL |
| 16-04-2009, 15:58 | Link | Cytuj | |
|
|
Dextra obejrzalam do konca, bedzie 4 seria czy nie? Scrubs mnie denerwuja, probowalam ogladac pare razy ale jakos nie moj klimat. skins zaczelam ogladac chyba od drugiej serii gdzies od polowy i przestalam jak wyjechalam do pl. |
|
-- semper idem 16-04-2009, 17:20 | Link | Cytuj |
|
|
|
Dexter już wchodzi na dniach w USA (o ile coś nie popitoliłem). Ponoć ma być zwyżka formy po średnim 3. sezonie. |
| 16-04-2009, 19:46 | Link | Cytuj | |
|
|
mam nadzieję tzreci sezon nieco mnie rozczarował |
|
-- semper idem 16-04-2009, 21:05 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 3 … 8 następna »