![]()
[ 1 ] 2 3 4 następna »
|
|
Dzień Dobry, Jestem dziennikarzem TVN. Nasza redakacja zbiera informacje dotyczące obecnej sytuacji Polaków na Wyspach. Pracujemy nad reportażem, który będzie się koncentrował wokół tego, jak kryzys wpływa na sytuację Polaków, w szczególności czy można zauważyć wzrost agresji, nastrojów rasistowskich wobec nas, na przykład dlatego, że - jak twierdzą niektórzy - "Polacy zabierają im pracę". A być może podsycanie takich nastrojów to tylko wymysł niektórych brytyjskich tabloidów? Dwa lata temu premier Gordon Brown w jednym ze swoich przemówień powiedział „British jobs for British workers”. Czy ma to odzwierciedlenie w praktyce? Co Państwo o tym sądzą. Będę wdzięczny za udział w dyskusji. Poszukujemy także osób, które być może doświadczyły przejawów dyskryminacji (agresji?) z tego powodu, że są Polakami, i chciałyby o tym porozmawiać przed kamerą. Zachęcam także do pisania na adres r.socha(at)tvn.pl. Z góry dziękuję za pomoc. Robert Socha reporter TVN „Superwizjer” |
| 27-04-2009, 10:22 | Link | Cytuj | |
|
|
Według mnie elementy dyskryminacji można spotkać w takim stopniu wszędzie, czepianie się i wyolbrzymianie na siłę że jest to na jakąś ogromną skalę jak dla mnie do niczego dobrego nie prowadzi. Rasiści, osoby podatne na wszelkiego rodzaju dyskryminację żyją wszędzie. A że nagle Ci brytyjscy mają wytłumaczenie i rzekomy powód, że Polacy zabierają im prace to nie wydaje mi się żeby wzmacniało to zjawisko. Przynajmniej ja nie zauważyłam jakiś strasznych i większych przejawów dyskryminacji aniżeli miało to miejsce przed kryzysem, jeśli chodzi o otoczenie w którym miałam okazję funkcjonować w WB to nie odczuwałam jakiś zmian z nadmienionego powodu. ps ciekawy może być ten reportaż o ile pokaże dwie strony medalu a nie zrobi z igły widły i znów pokaże nas jako bezradny upokarzany naród. bez przesady... |
|
-- 'everything's yellow' 27-04-2009, 13:52 | Link | Cytuj |
|
|
|
Pewnie bedzie to bardzo realny problem, jesli sytuacja gospodarcza bedzie sie pogarszac. Znam pare przypadkow, ze byly w firmie zwolnienia i wylecieli tubylcy, a Polacy zostali. Jesli takie sytuacje bada sie powtarzac, a zwolnienie beda mieli problem ze znalezieniem pracy, mimo checi, to flustracja bedzie narastac. Osobistych doswiadczen nie mam. |
|
-- co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, dwa dni wolnego twoje 27-04-2009, 19:57 | Link | Cytuj |
|
|
|
Mnie rowniez ciezko na ten temat cos powiedziec. Osobiscie - ze soba - sie nie spotkalam. Ale w jednej z moich prac zdarzylo mi sie zobaczyc cos, czego NIGDY nie spodziewalabym sie zobaczyc do takiego stopnia. Mianowicie Polacy - pracuja wiekszosciowo przez agencje jak wiadomo - po jakims czasie dostali prace na stale w firmie dla ktorej pracowali przez agencje. NIe bede wchodzila w szczegoly, bo ich za duzo, ale wyobrazcie sobie ze Polakom (i kilku Slowakom i Czechom) firma zafundowala....kursy angielskiego!! w ramach 'staff development' I tego sie naprawde nie spotyka, bo zadna firma - a tym bardziej tzw, public sector (jednostka publiczna) nie musi. Mieslismy z tym pare watpliwosci, bo ....political corectness/faworyzowanie ludzi z EU. Ale dobrze prace robili i to im sie chyba przysluzylo do tego. A dzialo sie to z jakies 3-4 miesiace temu, wiec dyskrimnacja Polakow?! W zadnym ukladzie absolutnie bym sie nie zgodzila z tym. Te osoby pracowaly jako malarze i zlote raczki. Nie wiem jak w fabrykach i innych takich. Ja przewaznie pracuje dla jednostek publicznych i Polakow ktorych spotykam czasem - naprawde nie narzekaja/nie maja na co narzekac. Z tymze - publiczny sektor wiaze sie oczywiscie ze znacznie wieksza kontrola jesli chodzi o zatrudnienie. Rasizm? Jak najbardziej istnieje; ale mysle ze powinniscie odwiedzic strone http://www.londynek.net/ albo cos w tym stylu jesli chcecie znalezc te 'ofiary' Tylko wezcie pod uwage ze te 'ofiary' nie sa ofiarami credit crunch, ale wlasnej niezaradnosci, nieprzygotowania, niewiedzy, beznadziejnosci, glupoty, niemyslenia itd - i - o dziwo - Polskich mediow ktore zrobily z UK kraj mlekiem i miodem plynacy/innych szklanych domow. Polacy z glowa na karku, z jakakolwiek wiedza, checia do pracy - i przede wszystkim - nauki jezyka zmienia swoj los na lepsze w tym kraju.W to wierze, bo widzilam takie przypadki. Ci ktorzy tu przyjechali zeby wyrznac system na maxa, bez znajomosci jezyk,ochoty do adaptacji i zycia - zawsze beda ofiarami. Czy to bdzie credit crunch, czy wyzysk, czy rasizm. W sprawie wyzysku nie jestem osobiscie taka kategoryczna, bo wiem ze to sie zdarza - i wiem ze nie jest ok. al znow - zdarza sie, bo niewiedza jest slaboscia wielu. Poza tym - nie oszukujmy sie. Polska to kraj bumelki. Nie iwem jak teraz, ale taka byla. Wiec jak 50-letni Zdzisio przyjedzie i skonczy na ulicy - to zapewniam was, ze nie bedzie ofiara rasizmy czy wyzysku, tylko wlasnej glupoty i arogancji. Zbyt wielu Polakow stalo sie arogantami po wejsciu do Polski do UE. Ignorancje mozna wybaczyc; arognacja nie jest tak latwo tolerowana. Moja opinia wynikajaca z 10-etnich obserwacji. |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 27-04-2009, 23:03 | Link | Cytuj |
|
|
|
ah, teraz zobaczlam ze z superwizjera jestescie! kojarzy mi sie to na zasadzie the sun tutaj - nie ujmujac nic TVN to szukacie tanich sensacyjnych programow znaczy sie? |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 27-04-2009, 23:41 | Link | Cytuj |
|
|
|
Superwizjerowi polecam problem przemocy w stosunku do emigrantow. http://londynek.net/wiadomosci/article?j…3&cat_id=39 |
| 28-04-2009, 10:47 | Link | Cytuj | |
|
|
Beaata, świetnie to ujęłaś! Zgadzam się w 100% że ofiarami arogancji i negatywnego traktowania są najczęściej takie ofiary o jakich mówisz, które bez zupełnie przemyślanego planu na życie, tego gdzie się zatrzymają, co chcą robić rzucili się na głęboką wodę, która pociągnęła ich na dno. Ludzie, którzy myśleli, że dostaną tam prestiżową pracę, tysiące funtów zarobku i luksusowe życie bez żadnego wkładu własnego...i taką sytuacją, że tacy ludzie spotykają się ze złym traktowaniem mogę się zgodzić jak najbardziej i nie będę powtarzała całej reszty po Beaacie Z drugiej strony tacy ludzie którzy nie umieją sobie poradzić z własnym życiem są wszędzie...i wszędzie takich ludzi się nie szanuje...ale wcale się nie dziwię...skoro jedni mogą na jakość swojego życia ciężko pracować, to dlaczego inni nie... |
|
-- 'everything's yellow' 28-04-2009, 17:26 | Link | Cytuj |
|
|
|
M - mnie tylko zirytowal fakt ze wszyscy taniej sensacji szukaja a ta sprawa ma dwie strony - tylko ze o tym ze innym jest w miare dobrze (nie mowie o ludziach co pracuja w city) bo sobie z czasem poprawiaja wlasna praca i daza do czegos - to nikt nie mowi a takich 'szaraczkow' jest cala masa! beaata edytował(a) ten post dnia 28-04-2009 o godzinie 19:46
|
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 28-04-2009, 19:39 | Link | Cytuj |
|
|
|
No właśnie, wygląda na to, że media znowu chcą coś roztrząsać, o ile pokazali by to z każdej strony, a nie z jednej jako zagubione biedactwa i ofiary losu to reportaż mógłby być godny uwagi...ale jeśli znowu chodzi o to co zwykle, to niestety moje osobiste doświadczenia wiele tu nie pomogą bo nie potwierdzają tego na co dowodów szukają prawdopodobnie media. |
|
-- 'everything's yellow' 28-04-2009, 20:59 | Link | Cytuj |
|
|
|
Media chcą przyciągnąć ludzi zacytujemy kilku internautów, zrobimy wywiad z tymi co wrócili bo im nie wyszło (bo jak jeden z moich znajomych wyjeżdżając znał w języku angielskim tylko dwa słowa cytuję "fuck me" koniec cytatu). Trochę się podkoloryzuje i będzie jak za dawnych lat u nas to bieda bezrobocie ale w stanach to dopiero Panie tam murzynów biją (tutaj stany to UK a murzyn to swojski Pan Edek więc i oddźwięk będzie większy). Jak tak patrze na te uwagi , superwizjery i inne w twojej sprawie to mnie mdłości biorą. |
| 28-04-2009, 21:29 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 3 4 następna »