![]()
[ 1 ] 2 następna »
|
Czy sa jacys chetni na zakup fizycznch metali szlachetnych? Korzystajac z obecnych niskich cen zamawiam dla siebie kilkaset kilogramow srebra beposrednio z huty ze Szwajcarii i mam je po bardzo dobrej cenie (1kg sztabki z certyfikatami autentycznosci). Maja najlepsze ceny przy duzych zamowieniach, dlatego pytam, bo czym wiecej zamowie tym taniej wyjdzie za kg, co do platnosci to odbior osobiscie w Leeds, Manchester lub Londynie i gotowka lub ew. moge przeslac Royal Mail. W internecie te sztabki mozna kupic po 330-400 funtow (np. na ebay) i latwo je tam sprzedac zawsze, cena ktora mam dzisiaj to 292 GBP za kg razem z dostawa do domu. Jade tez wkrotce po platyne, sztabki po 100g kazda, tez maja nizsze ceny przy wiekszych zamowieniach (min 10 sztuk), sam chce kupic dla siebie wlasnie tyle, ale jesli ktos chce skorzystac z cen niespotykanych w UK to email: deos@rock.com Dlaczego metale szlachetne sa najlepsza lokata na niepewne czasy, tego nie musze pisac. |
-- Never mind the quality, feel the width! Link | Cytuj |
|
|
a zloto? w temacie piszesz 'zloto' a w tresci o platynie masz dostep do np Krugerrandow w dobrej cenie ? |
-- co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, dwa dni wolnego twoje Link | Cytuj |
|
|
Skąd: drugi dom po lewej, pierwsze pietro 26-10-2008, 01:30 |
deos, niskie ceny kruszcow to byly w polowie wrzesnia. Imho lepiej w platyne albo zloto imwestowac - mniej miejsca zajmuje Znasz juz ceny tej platyny? |
| Link | Cytuj | |
|
Skąd: drugi dom po lewej, pierwsze pietro 26-10-2008, 01:31 |
McMahon, rozejrzyj sie w Belgii za krugerrandami. |
| Link | Cytuj | |
|
RED: deos, niskie ceny kruszcow to byly w polowie wrzesnia. przeciez ceny sa nizsze niz we wrzesniu http://stooq.pl/q/?s=xagusd&d=20081024&c=3m&t=c&a=lg&b=1 http://stooq.pl/q/?s=xptusd&d=20081024&c=3m&t=c&a=lg&b=1 http://stooq.pl/q/?s=xauusd&d=20081024&c=3m&t=c&a=lg&b=1 |
-- rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana... Link | Cytuj |
|
|
Skąd: drugi dom po lewej, pierwsze pietro 26-10-2008, 01:54 |
Matu, jak kupujesz na tony, to owszem. Sztabkowe drozsze teraz niz we wrzesniu, w Stanach jedynie granulat mozna kupic 0.5% powyzej spotu. Chyba, ze masz lepsze zrodla, to podziel sie namiarami RED edytował(a) ten post dnia 26-10-2008 o godzinie 01:57
|
| Link | Cytuj | |
|
Jesli chodzi o zloto to obecnie jest dosyc drogie, w przeciwienstwie do srebra i platyny, i mysle ze to wlasnie srebro oraz platyna bardziej poszybuja w gore niz zloto.... Mam dostep do zlotych sztabek ale nie wiem czy najtaniej: 10 kilo w cenie spot kilo ok. 3% powyzej spot mniejsze z wieksza prowizja tpu 4-5%.... Nie mowie juz o Krugerrandach, bo te sa obecnie bardzo przewartosciowane (sprzedaja sie powzej 500 GBP a uncja zlota = 450) a swoich nie sprzedaje teraz. Ale jesli ktos mialby zrodlo do sztabek w wielkosci tak od 10 gram do 10 uncji w cenie bardzo bliskiej spot, to prosze o linka! Dosc dobre ceny zlota (choc dla mnie za wysoko) maja w http://www.coininvestdirect.com, ale nie akceptuja gotowki tylko przelew... Kupujac bulion u dilerow w UK musisz pokazac paszport / dowod, co np. dla mnie jest problemem bo nie mam zamiaru informowac rzadu o tym, ze mam zloto... > deos, niskie ceny kruszcow to byly w polowie wrzesnia. Srebro jest obecnie najtansze od kilku lat, tak samo platyna, moim zdaniem swietny czas na kupno. Zloto jest niedaleko szczytu (w GBP przynajmniej). > Imho lepiej w platyne albo zloto imwestowac - mniej miejsca zajmuje Srebro tez nie zajmuje duzo miejsca, do malego sejfu typu jak w pokoju hotelowym wejdzie bez problemu 300 kilo...Problem tylko z przewozeniem tego Jesli ktos chce na przyszly tydzien srebra lub platyny, to dajcie prosze znac na emaila ile, srebro dostepne za 297 GBP za sztabke lub 288 jesli uda mi sie zebrac chetnych na razem co najmniej 300kg (plus kurier 20 GBP za dostawe jakiejkolwiek ilosci, jesli nie odbierzesz osobiscie). W najgoszym wypadku zawsze mozna opchnac na ebay po 350 GBP za sztabke jesli ktos ma tam dzialajace konto, lub lepiej na Allegro, gdzie nie ma konkurencji i po wyzszej cenie. Osobiscie chce potrzymac tak z rok lub dwa "w razie czego", bo przejechalem sie na systemie finansowym osobiscie, majac duza lokate w Landsbanki Guernsey, ktory upadl niedawno... Dostane z powrotem 30% lokaty |
|
|
RED: McMahon, rozejrzyj sie w Belgii za krugerrandami. Czemu akurat w Belgii? deos: na Allegro, gdzie nie ma konkurencji i po wyzszej cenie. A jak jest z przewozeniem sztabek przez granice? |
-- co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, dwa dni wolnego twoje Link | Cytuj |
|
|
Skąd: drugi dom po lewej, pierwsze pietro 26-10-2008, 13:22 |
W Belgii jakims cudem jest taniej Do wartosci 80k euro mozesz przewiezc z krajow UE bez deklaracji, nie wiem jak to jest ze Szwajcarii, podejrzewam, ze dochodzi clo. |
| Link | Cytuj | |
|
Platyne moge zakupic w malych sztabkach po cenie spot + 5% prowizji + 20 EUR za produkcje za kazda uncyjna sztabke + VAT + dostawa (grosze), lacznie jakies 650 funtow za uncje. Obecnie te same 1-uncyjne sztabki sprzedaja sie na ebay po 850 funtow. Kolega przewozil z Australii 60 uncji zlota w sztabkach po 10 uncji, mowil, ze nikt sie nie czepial na lotnisku (mial w bagazu podrecznym, sa malutkie). Co prawda rzad chce wiedziec o tym, ze przewozisz zloto, ale nikt tego nie sprawdza, a kontrole bagazow na lotnisku nie obchodzi co wieziesz, o ile nie wieziez nozy, plynow lub pistoletu. Nie polecalbym w kazdym razie przewozic zlota do jakiegokolwiek kraju 3-go swiata, bo jest duza szansa, ze zostanie zarekwirowane. Nie ma zadnego cla na metale szlachetne, jest VAT w calej EU i jest to odzwierciedlone w cenach (np. na allegro). RED, masz konto na Allegro z jakims porzadnym Feedbackiem? Jesli tak, sprzdalbys dla mnie na probe kilo srebra z reserve price 1500 PLN jesli przeslalbym ci fotke? Jestem ciekawy za ile pojdzie. |
[ 1 ] 2 następna »