![]()
[ 1 ] 2 następna »
|
03-11-2008, 21:36 |
Mam zamiar zacząć lokować część oszczędności w złocie. Przeglądam ostatnio akcje internetowe z tej dziedziny oraz oferty sklepów numizmatycznych. Na allegro ZŁOTA SZTABKA PAMP SUISSE 10 g. AU 999 kosztuje w okolicach 800 zł, w sklepie e-numizmatyka.pl sztabka ta kosztuje 712 zł. Mam świadomość tego, że ceny złota zmieniają się każdego dnia. Moje pytanie brzmi: czy cena "sklepowa" może być nieaktualna czy sztabki z allegro są w jakiś sposób lepsze od tych ze sklepu? Linki do sztabek: http://www.allegro.pl/item471852837_inwestuj_zlota_sztabka_pamp_suisse_10_g_au_999.html http://www.e-numizmatyka.pl/sklep/product_info.php/info/p2012_10-gram-w---sztabka-lokacyjna-Swiss---dostawa-do-45-dni.html Proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem. |
| Link | Cytuj | |
|
Nie ma zadnej roznicy. Sztabki na ebay/allegro sprzedaja sie drozej z jakiegos powodu niz u dealerow, wydaje mi sie, ze powod jest taki, ze wiekszosc ludzi, ktorzy chca kupic zloto uderza na ebay najpierw - czyli instynkt. Malo kto zna inne miejsca, ktore sprzedaja sztabki. Osobiscie kupilem kilka zlotych sztabek i monet po bardzo atrakcyjnych cenach z ebay, ale mialem szczescie, bo to byly glownie pomylki sprzedawcow (np. jeden sprzedawal zlota monete Sovereign w dziale zwyklych monet brytyjskich) lub niski rating sprzedajacego (inni kupcy sie bali wysylac duza kase i nikt nie bidowal)... Osobiscie nie znam dilera, ktory mialby ceny godne mojej kasy (tzn. wystarczajaco blisko spot) i ktory nie chcialby zkserowac mojego paszportu w zamian za sprzedanie mi zlota (mowia, ze takie tu prawo). Bardzo ciezko jest kupic zloto w UK bez zostawiania sladow, czyli placac gotowka i bez okazywania ID. Jaka ilosc chcesz kupic, moze bede cie w stanie pokierowac w kilka miejsc. |
-- Never mind the quality, feel the width! Link | Cytuj |
|
|
Prowizja Allegro siega 10% toby wyjasnialo roznice miedzy ok 800zl a 720 u dealera bezposrednio. |
-- rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana... Link | Cytuj |
|
|
04-11-2008, 17:24 |
Dziękuję za informacje. Ilość jaka mnie interesuje to około 150 sztabek x 10g. Na więcej mnie nie stać. Nie chce sztabek kilogramowych bo te ciężko sprzedać. Może też się zdarzyć, że będę potrzebował gotówki. Wtedy będę mógł sprzedać dokładnie tyle sztabek ile potrzebuje kasy a nie np. 1kg. Pozdrawiam |
| Link | Cytuj | |
|
Hej Skontaktowalem sie z kilkoma dealerami zlota tutaj w UK i najlepszy deal bedzie przy sztabkach 20 gramowych cena na dzisiaj (godz. 17:00 GMT 4/11/2008) to 315.20 GBP za kazda. Osobiscie chce tez zamowic troche mniej, 1000 gram w malych sztabkach i to najlepsza cena jaka znalazlem. Ale podobnie jak w Polsce, czeka sie kilka tygodni na dostawe bo nie maja wykupione wszystkie rezerwy. Nie wiem jak z platnoscia, ale dowiem sie jutro bo dzialaja tylko do 17:00 a ja tej godzinie to zwykle dopiero wstaje Gdybysmy zakupili je razem, mozliwe, ze spusciliby funta lub dwa z ceny, musialbym zapytac sie jutro czy zaakceptuja dwa osobne zamowienia i dwie osobne platnosci tak aby kwalifikowaly sie oba pod maly discount. Moge tez je zamowic pod swoja firme i sprzedac je tobie jak juz przyjada, ale ceny do tego czasu moga wzrosnac Maja tez sztabki 10g ale ceny za g sa mniej atrakcyjne. |
|
|
04-11-2008, 21:47 |
20g sztabki są ok. Cena wydaje się atrakcyjna, jestem wstępnie zainteresowany. Jeszcze jedno pytanie. Obecnie przebywam (mieszkam) w Anglii - Oxfordshire. Za niedługo zamierzam wracać do Polski. Czy przewóz złota przez granicę wiąże się z jakimiś procedurami, opłatami? Pozdrawiam |
| Link | Cytuj | |
|
Przewoz za granice nie wiaze sie z zadnymi oplatami. Sztabki sa na tyle malenkie, ze 100 x 20g zmiesci sie bez problemu w kieszen (ale zabeepcza przy bramkach na lotnisku), ewentualnie w podreczny bagaz i nikt nie bedzie sie o nic pytac (o ile nie przeszukaja cie / twojego bagazu po ladowaniu w PL). Podrozujac miedzy krajami EU nie musisz zglaszac, ze przewozisz powyzej 10,000 euro w gotowce, a czy zloto sie w to wlicza to i tak zalezy od kontrolera raczej niz od prawa. Koles od ktorego kupilem sztabke zlota niedawno mowil, ze przewiozl 20 sztabek dziesieciouncyjnych z Australii bez problemu i nikt sie nie czepial. W EU nie ma VATu na zloto wiec nie maja sie o co czepiac. Co do zlota - zamowilem ich caly towar w 10g oraz w 20g, cena na dzisiaj to 323.00 GBP za kazda czyli troche wyzsza niz wczoraj, bo zloto poszlo w gore do funta na rynkach. Wyliczaja cene nastepujaco (dla mnie): Sztabki 20g: London Fix + 6% Sztabki 10g: London Fix + 7.50% London Fix jest podawany 2 razy dziennie i dostepny na stronie LBMA: http://www.lbma.org.uk/stats/currstat Mam u nich trading account (jako jubiler Cene ustala sie w dniu zamowienia mimo, ze czeka sie 4 tygodnie z tego co zrozumialem. Ale jest tez mozliwosc zamowienia bez ustalania ceny i ustalenie ceny max. w dniu dostawy (dostawy do nich znaczy sie). Platnosc wymagaja dopiero jak dostana fizycznie towar. Zamowienie musialoby przejsc przez moje konto u nich aby dostac powyzsza cene. Napisz prosze na priv czy chcialbys aby zamowil dla ciebie, chetnie to zrobie za dodatkowego funta na kazdej sztabce. Jesli tak, to napisz prosze ile ich dokladnie chcesz oraz swoj email/telefon. Jesli chcesz, bedziesz mogl odebrac ode mnie, zweryfikowac i zaplacic osobiscie. Te co zamowilem bede miec dostarczone w piatek wiec jesli chcesz, moge ci sprzedac polowe z nich za funta wiecej za sztabke w porownaniu do mojej ceny, ktora znasz. deos edytował(a) ten post dnia 05-11-2008 o godzinie 12:29
|
|
|
05-11-2008, 17:55 |
priv wysłany |
| Link | Cytuj | |
|
Skąd: Pisz Bagna UK kazdy mnie tam zna 10-11-2008, 19:58 |
Nie znam sie za bardzo na zlocie ale macie tu dwa ciekawe linki. http://www.bullionvault.com/gold_prices.do?considerationCurrency=GBP http://www.goldmoney.com/ Udanych zakupow. |
| Link | Cytuj | |
|
W zyciu nie inwestowalbym w bullionvault, goldmoney lub inne tego typu projekty, nie lubie powierzac komus swojego kapitalu, po prostu nie mam stuprocentowego i slepego zaufania do rzadu, prawa czy firm jak co poniektorzy... Moze to po prostu ja, ale sam wolalbym swoje zloto i srebro trzymac w swoim sejfie we wlasnym domu. Co jak nagle rzad zabroni obywatelom trzymac zloto (zdarzylo sie w latach 70tych, poczytajcie - czasy hiperinflacji)? Z domu ci nie zarekwiruja, chyba, ze wiedza, ze masz (oraz gdzie masz) ale z bullionvault bez zadnego problemu. Albo co jak posadza cie o cos, np. pranie pieniedzy? W UK moga zarekwirowac ci kapital bez udowadniania ci winy, wystarczy tylko test prawdopodobienstwa, zapraszam do zapoznania sie z prawem w tym "wolnym" kraju. Trzymanie zlota w bullionvault to to samo co trzymanie kasy w banku, jedyny plus jest taki, ze twoje pieniadze nie traca na wartosci, ale minusow tyle samo co z bankami. Poza tym bullionvault ma obowiazek reportowania do HMRC twoich transakcji jesli kupisz wiecej niz 5000 GBP zlota, jesli fuunt straci np. 50% wartosci do zlota przez piec lat to bedziesz musial zaplacic od tych piecdiesieciu procent podatek od zyskow kapitalowych (bo masz dwa razy wiecej funtow teraz za twoje zloto niz 5 lat temu). Rzadu nie obchodzi, ze za te 2 razy wiecej funtow kupisz tyle samo co dawniej za 2 razy mniej. Trzymajac zloto w domu i sprzedajac je za gotowke u jakiegokolwiek jubilera lub prywatnie kiedy mam ochote nikt ode mnie nie bedzie chcial podatkow od zyskow i nikt nie bedzie wiedzial ile mam zlota, ile "zarobilem" trzymajac je i tak dalej. Nic nie przechodzi przez system bankowy, nikomu nie musze wysylac kopii paszportu i proof of address etc etc... Jednym slowem o wiele bezpieczniej jest kupic fizyczne zloto i sejf niz inwestowac w jakies bullionvaulty. Niech kazdy z was przemysli to sobie. Tak od siebie i troche zbaczajac z tematu to dam wam rade, zapytajcie sie prosze o opinie ludzi starszych, ktorzy przeszli juz w zyciu kryzysy, upadki bankow i walut, rozne ustroje, rozne rzady i wojny, zapytajcie sie gdzie najbezpieczniej trzymac pieniadze... Historia lubi sie powtarzac. PS. Od kiedy zaczela sie ta dyskusja funt spadl o ponad 20% w stosunku do zlota i o 25% w stosunku do srebra, i zloto wyrazone w GBP jest obecnie znowu najwyzej w historii (560 GBP za uncje z 460 GBP miesiac temu)... A historia lubi sie powtarzac |
[ 1 ] 2 następna »