![]()
[ 1 ] 2 następna »
|
|
Witam Ostatnio przerazilem sie faktem ze wlasciwie moje backupy to jeden wielki haos... Posiadam ok 2-3TB waznych dla mnie danych, poczawszy od poteznej biblioteki filmow, muzyke konczac na wlasnych zdjeciach i video. I teraz tak, jako ze jestem leniwy i nigdy nie pamietam o takich sprawach potrzebuje jakiegos automata ktory by backupowal te dane. Problem polega na tym, ze wewnatrz kompa zaladowane 3 oddzielne dyski + podpiety jeden zewnetrzny. Jezeli chodzi o zewnetrzny to mozna by sobie go odpuscic wiec pozostaje do backupa jakies 2TB. 1 pytanie: czy podaczas backupa jest robiona jakas kompresacja? - mam 1.5TB dysk wolny ktory chcialem na to przeznaczyc.... 2. System to windows 7 - widzialem ze ma wbudowanego backupa... czy to by wystarczylo? 3. Jaki program do tego najlepszy.... kiedys mialem zdaje sie nortona ale wypalanie plyt etc jakos mnie to nie bawilo 4. To zapewne troszke trwa, czy taki program ustawiony na cotygodniowe backupowanie sprawdza co sie zmienilo i dodaje dane czy od poczatku robi kopie calosci... jezeli tak to zapewne kilka godzin potrzebne na 2TB? z gory dzieki za pomoc |
|
-- - Jednego... - Ilu Jasnowidzow potrzeba do wkrecenia jednej zarowki :) 22-10-2009, 09:36 | Link | Cytuj |
|
|
|
ja nie wiem ale wlasnie bede instalowac windows 7 celem uproszczenia robienia backup... jak masz wszystko na jednym dysku to 7 powinno dac rade (robi disk image), ale nie wiem jak to wyglada w przypadku kilku dyskow, bo jeszcze nie probowalam. tzn w Vista jest taka opcja (backup and restore centre) ze hurtem robi backup tych dyskow, ktore dodasz do listy, o ustalonej przez Ciebie godzinie wiec w 7 pewnie jest tak samo. mozesz wybrac rodzaj plikow zeby backup nie tracil czasu na smieci i wszystko jest kompresowane. albo mozesz zainstalowac jakis osobny program do tego, na pewno ktos cos poleci Ruda edytował(a) ten post dnia 22-10-2009 o godzinie 18:45
|
| 22-10-2009, 18:45 | Link | Cytuj | |
|
|
a ja czekam na moje 7 pro i poczta strajkuje |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 22-10-2009, 19:13 | Link | Cytuj |
|
|
|
eeee tam, ja moje dzis dostalam |
| 22-10-2009, 19:17 | Link | Cytuj | |
|
|
what?!?!!!!! buuuuuuuuuuuu |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 22-10-2009, 19:21 | Link | Cytuj |
|
|
|
Ja dostalem swojego w srode Jak poszedlem oddac do currys w tym samym dniu to sie zbieglo pol sklepu jakim cudem ja przyszedlem po refund za cos czego jeszcze nie ma Mslalem ze oni to juz maja dawno na magazynie tylko nie wystawiaja? Jakis kierownik musial grzebac w systemie, zeby przeszlo, bo nie mieli tego zaindeksowanego czy cos A oddalem bo zamowilem lapka z preinstalowana 7 |
| 22-10-2009, 20:37 | Link | Cytuj | |
|
|
ja kupowalam w amazon i doszlo dzis moge potwierdzic ze opcja backup jest podobna do tej w vista z dodatkiem disk image. a jak dziala to sie dopiero okaze... na razie tylko zainstalowalam. sterowniki sie same sciagnely wszystkie. taskbar dalej mi sie nie podoba w 7, ja mam dobre oczy wiec po kija mi takie wielkie ikonki? ale moze sie da zmienic. a w ogole to jest osobny watek o 7 wybacz payol za off topic |
| 22-10-2009, 21:28 | Link | Cytuj | |
|
|
dobra na win 7 w roznych konfigaracjach pracuje juz 3-4 miesiace. Backup wbudowany, wszystko fajnie ale gryzie sie u mnie na glownym kompie z... .no wlasnie wyglada ze trybem oszczedzania energii... ale to tylko moje obserwacje: ok windows 7 robi super rzecz... mam 3 dyski wpiete w plyte... jezeli system znich nie korzysta... winda je odcina... i ida sobie spac.. i wszystko pieknie. Do momentu, bo jezeli w tym czasie czyli w czasie gdzie windows odcial 2 pozostale dyski, dal im spac, wlacza sie automatyczny backup... zaczynaja sie problemy i erroryyyyyy chyba znalazlem buga win7 tak czy siak - backupa nie mam |
|
-- - Jednego... - Ilu Jasnowidzow potrzeba do wkrecenia jednej zarowki :) 22-10-2009, 23:59 | Link | Cytuj |
|
|
|
payol, ale jakos na okolo to backupujesz zmieniasz non stop zawartosc tych kataogow, plikow? jak masz np foty to zapisz sobie raz, na plyte czy dysk albo jedno i drugie i schowaj do szuflady a jak musisz to miec jednak tez na kompie na ktorym pracujesz to utworz partycje, dodaj dysk, albo zwykly katalog gdzies i tam wrzuc "archiwum" a na dysku glownym trzymaj i backupuj z niego tylko nowosci, niezaleznie czy bedziesz robil incremental backup czy full, szkoda czasu nawet na sprawdzanie tego przez program do backupu znaczy wyszukiwanie co masz nowego, nawet jak zapisuje potem juz szybko bo tylko to co nowe |
| 23-10-2009, 00:00 | Link | Cytuj | |
|
|
ps. oczywiscie, ze mozna zmniejszyc ikony taskbar PSS. oczywiscie, ze mozna w windzie ustawic zarzadzanie energia w sposob jaki pasuje np nigdy nie wylaczac zadnego dysku, nawet nie wylaczac monitora |
| 23-10-2009, 00:02 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 następna »