![]()
[ 1 ] 2 następna »
|
Może się komuś to przyda. Jakiś czas temu walczyłem z temperaturą swojego MBP, teoretycznie komputer ten może znieść nawet temperatury do 80 stopni. Problem polega na tym, że wtedy spód komputera grzeje się jak diabli. iMac'i nie zostają w tyle i też potrafią robić za kaloryfer. Powodem tego jest zarządzanie pracą wentylatorów w OSX. Standardowe progi przy których zmienia się szybkość pracy wentylatora są ustawione na bardzo wysokie temperatury. Tak przy 70 stopniach wentylator lekko przyspiesza. Jeśli przyjdzie nam jeszcze katować GPU grając w jakąś grę, to nie ma siły - na kolanach nie da się MBP trzymać! Rozwiązanie jednak jest i o dziwo - całkowicie software'owe. Najpierw polecam zainstalować iStat. Można go znaleźć tu: http://www.islayer.com/ W ten sposób będziemy zawsze widzieli jaka jest temperatura podzespołów ( odczyt wszystkich sensorów włącznie z bottom enclosure ). Do zmniejszenia temperatury można użyć smcFanControl2. Jest to mała aplikacja, która ustala minimalną prędkość wentylatorów ( MBP ma 2 ). Każdy wentylator można wyregulować osobno. smcFanControl można znaleźć tu: http://homepage.mac.com/holtmann/eidac/software/smcfancontrol2/index.html Przy ustawieniu na High-RPM ( minimalna ilość obrotów to 4000 na minutę ) temperatura utrzymuje się między 35 ( jak nie ma zasilania podpiętego ) do 53 stopni. To mniej niż te 70-80 jsr184 edytował(a) ten post dnia 22-08-2008 o godzinie 13:48
|
| Link | Cytuj | |
|
a odpowiednik na PC? |
-- co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze, dwa dni wolnego twoje Link | Cytuj |
|
|
Nie znam odpowiednika na PC. 90% czasu spędzam przy Mac'u więc za bardzo nie szukałem niczego do schłodzenia PC. |
| Link | Cytuj | |
|
a myslalem ze ty linuxowiec jestes chyba najprosciej wybrac lapka z Intelem ktory sie mniej grzeje od AMD |
|
|
ja oddaje Della....Vaio chce kupic albo Toshibe sattelitte Adam - jakies opinie masz na ten temat?? chetnie poslucham dell mnie wkurczyl |
| Link | Cytuj | |
|
co nie tak z dellem? |
|
|
to nie z dellem (komp) nie tak tylko z ich servic godzine po odbiorze wyslalam maila ze klawisz 'W' nie dziala..tzn dziala - ale trezba sily uzyc i pod odpowiednim katem przycisnac (nie jak normalnie klikasz) to wtedy zaskakuje od 4/09 walcze - chcieli laptopa odbierac i naprawiac przez nastepne 5-7 dni. Laptopa zamowilam 10 sierpnie - dostalam 4/09 zamiast 28/08 itd itp replacements nie przysylaja inzyniera mieli przyslac - po 5 minutach tel czy moze innego dnia przyjechac powiedzialam ze za duzo zachodu mnie kosztuje ugadzanie sie z nimi i nie mam dosc |
| Link | Cytuj | |
|
beaata: ugadzanie sie z nimi i nie mam dosc ha to jak chlopaki ze znanego boysbandu http://www.youtube.com/watch?v=Bhg8D8MVYxQ |
|
|
tych fanka bylam do stopnia ze mialam specjalny zeszyt z tekstami i chyba wszystko co wydali w l.80. hehe |
| Link | Cytuj | |
|
@McMahon, użytkownik MacOSX ma więcej wspólnego z byciem użytkownikiem linuxa niż użytkownik Windows - dobrego desktopu, bo z Linuxowych chyba tylko Enlightenment ma jakiś sens bycia, ale tego używam tylko na PS3, Gnome'a czy KDE po prostu nie cierpię. - pełnowartościowej platformy unixowej. OSX właśnie to mi daje @beaata, z Vaio mogę ci polecić ich najnowszą produkcję, bardzo fajny komputer, dosyć potężny jak na laptopa. Jest to następca serii FZ, seria FW: http://vaio.sony.co.uk/view/ShowProductCategory.action?site=voe_en_GB_cons&category=VN+FW+Series Ekran dosyć niestandardowy, bo 16,1". W sumie daje to prawdziy widescreen 16:9. Design niezły i z Vaio ( poza grzaniem się ) nie ma raczej problemów. Wylot powietrza ma tak jak mój, więc jeśli postawisz coś po lewej stronie, to ci się zagotuje. Zwróć uwagę, czy aby klawiatura się nie nagrzewa. Ja w swoim FZ miałem właśnie ten problem - klawiatura i touchpad bardzo się nagrzewają. Gdybym jednak miał kupować jakiegoś Vaio teraz, to właśnie coś z serii FW bym kupił. Z Toshibami nie miam zbytniego doświadczenia, jakoś nie mogłem się do nich przekonać. Z kolei Dell - no cóż, Dell to wylansowana marka bubli Osobiście najbardziej zadowolony jestem z MBP. Cena faktycznie jest wysoka, ale Apple daje bardzo dobry support techniczny + można nadal posadzić Windows ( ale raczej Vistę, XP działa tak sobie - przypuszczam, że to właśnie zamierzone działanie ze strony teamu MSApple MBP jednak ma też wady: - brak modemu ( a więc, dial-up w razie czego nie wchodzi w grę. Teraz nie mam netu w domu i właśnie potrzebowałem takiego rozwiązania emergency, ale niestety z MBP nie da się ). - tylko 2 porty USB - brak HDMI I to w sumie wszystkie niedogodności. Przy Vaio zwróć uwagę jakiej "szuflady" używa na napęd DVD/BD. MBP ma fajnie to rozwiązane, bo nie ma szuflady, ale "połyka płytę". W moim Vaio z kolei jest wysuwana i zdarzyło mi się prawie ją kiedyś ułamać zawadzając o nią. Takich rozwiązań nie lubię właśnie. Generalnie sprecyzuj co chcesz robić i do czego komputer ma ci służyć, to możemy znaleźć jakieś rozwiązanie. Przy grzejących się laptopach polecam dokupić cooling stand. Działa toto z usb i generalnie chłodzi od spodu. Zarzynająć MBP graniem w cokolwiek wymagającego udało mi się ustawiając wentylatory wewnętrzne na max obrotów i dopinając cooling stand zredukować temperaturę do zaledwie 40 stopni. Wtedy da się go trzymać na kolanach |
| Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 następna »