![]()
|
|
Kilka lat temu zdarzyło mi się prowadzić w stanie nietrzeźwości. Dostałem wyrok w zawieszeniu i grzywnę. Wyrok uległ już zatarciu, otrzymałem zresztą zaświadczenie o niekaralności z polskiego sądu. Okazało się jednak, że pracodawca angielski wymaga również wypełnienia formularza ( Self - Disclosure Statement), w którym pada pytanie, czy kandydat kiedykolwiek popełnił jakieś przestępstwo. Dowiedziałem się też, że karalność kandydata sprawdzają - mimo zaświadczenia o niekaralności z polskiego sądu - odpowiednie instytucje brytyjskie. Czy - gdybym ubiegał się o pracę w Anglii ( Care Assistant) - muszę podawać informację o skazaniu, które z mocy polskiego prawa uległo zatarciu? Według polskiego prawa - nie. Mogę zgodnie z polskim prawem pisać w różnych deklaracjach, że nigdy nie byłem karany . Może wie ktoś jak wygląda sprawa w punktu widzenia brytyjskiego prawa? |
| 02-09-2008, 14:38 | Link | Cytuj | |
|
|
Przede wszystkim to prowadzenie w stanie nietrzeźwości to nie jest przestepstwo w polskim prawie, tylko wystepek, wykroczenie. Chyba, ze spowodowales np wypadek itp. Quote: Rupert36 Dowiedziałem się też, że karalność kandydata sprawdzają - mimo zaświadczenia o niekaralności z polskiego sądu - odpowiednie instytucje brytyjskie. No i gdzie wg ciebie maja to sprawdzic, skoro w polskich isntytucjach zniknales z kartotek? Maja kopie w CIA, FBI czy jak to tu sie nazywa? Wg mnie jak uleglo zatarciu to uleglo zatarciu, mogly by byc jakies wyjatki typu terroryzm, czy np jesli by chodzilo o jakies egzotyczne kraje gdzie system prawny nie spelnia zadnych cywilizowanych standardow. Wewnatrz UE nieuznawanie prawa poszczegolnych panstw byloby bez sensu. Ale prawnikiem nie jestem |
| 02-09-2008, 21:37 | Link | Cytuj | |
|
|
Dzięki Wodzu |
| 03-09-2008, 07:40 | Link | Cytuj | |
|
|
no tak, masz racje ale sprawdzilem, ze to zmienili w 2000 roku a zatarcie jest po 10 latach piles - nie jedz! Zatarciem tutaj to dla mnie sprawa jest jasna, bylo zatarcie to jestes czysty. Nawet prezydentem mozesz zostac jako niekarany Ten zyd z Austrii co gwalcil corke latami w piwnicy i mial ilestam z nia dzieci/wnukow tez mial wyrok za przesteostwa seksualne wczesniej, ale sie zatarly i nawet nie wiadomo jakie dokladnie Nawet morderstwa sie zacieraja jak wychodzi ktos po odsiedzeniu "dozywocia" Nie musze pisac, co mysle o powyzszych przypadkach. |
| 03-09-2008, 12:30 | Link | Cytuj | |
|
|
jeszcze takie cos znalazlem http://www.crb.gov.uk/default.aspx?page=2243 Quote: Overseas The CRB cannot currently access overseas criminal records or other relevant information as part of its Disclosure service. If you are recruiting people from overseas and wish to check their overseas criminal record, a CRB Check may not provide a complete picture of their criminal record that may or may not exist. Pracodawcow odsylaja do krajow docelowych, w pl do Krajowego rejestru sadowego http://www.crb.gov.uk/default.aspx?page=2560 |
| 07-09-2008, 20:01 | Link | Cytuj | |
|
|
Czyli CRB sprawdza tylko, czy delikwent nie był karany na terenie UK. I sami nie wysyłają zapytań do Krajowych Rejestrów Sądowych innych krajów, tylko zostawiają to pracodawcy. To by się układało w logiczną całość i tłumaczy, dlaczego pracodawca wymaga ode mnie polskiego zaświadczenia o niekaralności. Nie byłoby to potrzebne, gdyby robiło to CRB. Sprawa zamknięta. Jeszcze raz dzięki |
| 07-09-2008, 21:30 | Link | Cytuj | |
|
|
Co do polskiego prawa, to w przypadku wyroku w zawiasach ( a najczęściej takie orzekają sądy za jazdę po pijaku, jeśli nie było żadnych ofiar) wyrok ulega zatarciu po sześciu miesiącach po upływie okresu zawieszenia. |
| 07-09-2008, 21:36 | Link | Cytuj | |
|
|
nie wiem czy jeszcze wazne , ale znalazlam cos takiego: When is a Conviction Spent? The purpose of the Act is to make life easier for persons who have been convicted of criminal offences and have subsequently gone straight. It provides for a period of rehabilitation after conviction for an offence after which anyone who has a conviction shall be treated for all purposes in law as a person who has not committed that offence. In other words, provided you have completed the appropriate rehabilitation period, you can be regarded as of good character, and can, without fear of the consequences, deny that you have ever been convicted of an offence. Sentence Rehabilitation Period If age over 18 when convicted: If aged under 18 when convicted Absolute Discharge 6 Months 6 Months Fines, community service / punishment orders, combination and curfew orders 5 Years 2½ Years Prison Sentences of less than 6 months 7 Years 3½ Years Prison Sentences of between 6 Months and 2½ years 10 Years 5 Years Prison sentence of over 2½ Years Never Spent The age of conviction is irrelevant for the following Sentences: Borstal (abolished 1983) 7 Years Detention Centres (abolished 1988) 3 Years The following sentences have variable rehabilitation periods that do not vary with age: Probation, supervision or care orders, conditional discharge or bind-over The greater of 1 year, or until the order expires Attendance centre orders 1 year after the order expires Hospital Orders (with or without restriction orders) The greater of 5 years, or 2 years after the order expires |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 16-09-2008, 09:15 | Link | Cytuj |
|
|
|
sie zle sformatowalo |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 16-09-2008, 09:16 | Link | Cytuj |