![]()
|
|
20 Jun 2007 Quote: Selena Chcialam zapytac jak to jest z tym probation period ,ktory w moim wypadku wynosi 6 miesiecy (council job). Czy w przypadku ciazy w tym okresie bede miala jakies szanse na podpisanie umowy czy moga mnie zwolnic Czy ktos wie jak to wyglada prawnie Jun 20 2007 Quote: Ruda Twoje szanse (lub ich brak) na podpisanie umowy nie maja nic wspolnego z ciaza. teoretycznie... nie moga Cie zwolnic dlatego ze jestes w ciazy, ale generalnie moga Cie zwolnic po uplywie okresu probnego, jesli uznaja ze Twoje "performance isn't satisfactory", czy inne podobne. jesli urlop maciezynski wypada w trakcie okresu probnego to ten okres powinien byc przedluzony- czyli po powrocie do pracy kontynuujesz okres probny do momentu odpracowania nieobecnosci. 21 Jun 2007 Quote: Selena Dzieki za odpowiedz Ruda. Caly czas zastanawiam sie czy byc fair i ujawnic sie z ciaza czy kamuflowac do konca okresu probnego. Moja praca wiaze sie czasami z podnoszeniem ciezkiego sprzetu i niekiedy mam ochote byc juz chroniona. Czy jak do tej pory szef nie ma zadnych zastrzezen (caly czas mowi ze jest zadowolony z mojej pracy) to moze tak nagle sobie cos wymyslic zeby mnie zwolnic z dnia na dzien?? 21 Jun 2007 Quote: Ruda nie ma obowiazku informowania szefa o ciazy przed uplywem pierwszych 3 miesiecy. ale po tych pierwszych 3 miesiacach nalezy go poinformowac jesli planujesz brac maternity pay wiec predzej czy pozniej musisz pracodawce poinformowac a biorac pod uwage charakter pracy to lepiej predzej, ciezary bywaja szkodliwe... z dnia na dzien Cie nie wywala na pewno. w ogole to musza miec dobry powod zeby sie Ciebie pozbyc w trakcie trwania okresu probnego - wiec jesli niczego nie przeskrobiesz to mozesz spac spokojnie. zwlaszcza jesli pracujesz dla councilu, oni sa przewrazliwieni na pukncie przestrzegania prawa (czasami az do przesady przy okazji - maternity pay: zeby to dostac musisz przepracowac co najmniej pol roku - liczac wstecz - od 15 tygodnia przed terminem porodu. tzn bierzesz przewidywana date porodu i liczysz wstecz te 15 tygodni i sprawdzasz czy w danym dniu masz przepracowane minimum 26 tygodni - jak nie to maternity pay Ci nie przysluguje. wtedy mozesz sie ubiegac o Maternity Allowance (zasilek) |
| 07-09-2008, 16:56 | Link | Cytuj |