![]()
|
|
24 Aug 2007 Quote: Anna Jak sie z tego rozliczac? Rejestrowac sie gdzies trzeba? Ni/Tax? Pare godzin tygodniow ale cos czarno czuje ze by mi to w 40% Tax wpadlo a szkoda by bylo Rzuci ktos jakims linkiem? Thanks from the mountains.... 24 Aug 2007 Quote: magik he he eh dobre zak - rozliczasz sie sama - self assessment (dane z P60 plus dochody z freelance) od tak zsumowanego dochodu odejmujesz koszty i wychodzi podstawa opodatkowania i od tego naliczasz podatek jak sie postarasz to bedziesz miec zwroty podatku jak nie- to bedzie trzeba nadplacic - zarejestrowac sie trzeba do 3 miesiecy od rozpoczecia dzialalnosci jako self employed - NI w zaleznosci od dochodow - mozesz placic (chyba 2.10 na tydzien) albo mozesz sie ubiegac o zwolnienie na podstawie niskich dochodow i faktu, ze juz placisz na PAYE cos jeszcze? Feb 2008 Quote: beaata o, wlasnie takiego postu szukalam... w 2005 pisalam do IR czy moge jako freelance pisac do gazety w PL (bo oni chca mi zaplacic), ale BEZ rejestrowania sie jako self-employed, bo ja generalnie jestem PAYE, a to pisanie to tylko mi sie moze zdarzyc pare razy do roku lub czasem wcale. Odpowiedzieli mi ze to bedzie zalezalo od wysokosci mojego dochodu w 2006 zrobilam projekt prywatnie za ktory zgarnelam pare tysiecy funtow - to byl one off typowy, jako ze ja nie mam czasu ani sily na prace po normalnej pracy Normalnie kupilam najpierw taka ksiazeczke 'receipt', a potem nabylam software do wystawiania rachunkow i naliczania wszelkich naleznosci itp. Z tym ze nie bawilam sie w odliczanie kosztow wlasnych (np. software, cartridges); koszty podrozy miedzy drukarnia a domem doliczlam do rachunku firmie plus 'time management' - no bo czas tracilam na jezdzenie i proofowanie za ten projekt dostalam pare tysiecy (funtow, nie zlotowek) i nie odprowadzilam podatku bo tak mi sie wydawalo ze bedac PAYE oni mi pomniejsza kwote wolna od podatku 28 stycznia 08 wyslalam wszystkie rachunki i P60 z pracy normalnej to IR z pismem ze tak i tak i niech mi powiedza czy mam bulic hurtem czy mi w kodzie podatkowym to uwzglednia dzis wlasnie dostalam rozliczenie podatkowe za 2006-07 z adnotacja ze 'this underpayment has arisen as you received income during the year that was not taxed. This amount will be collected through a restriction in your PAYE code for 2008-09' czyli - jako PAYE AND freelance mozesz spokojnie pracowac. Ja tylko nie orientuje sie jaka jest gorna granica obecnie, ktora nie wymaga rejestrowania sie jako self-emloyed a i podatek wole miec uwzgledniony w pomniejszonym tax code, niz na dzien dobry im rzygac 1000+ funtow z racji podatku - a tak - ladnie sie i bez bolesci rozlozy na 12 miesiecy niedoplata - i nawet nie odczuje braku tej kasy aha - i zadnych NI contribution ani nic nie zabieraja - czysty zywy podatek tylko Feb 2008 Quote: borntobebored Widze, ze co przypadek, to inaczej? Jako freelancer i PAYE jednoczesnie musialam wypelnic i wyslac te 2 formularze: http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf Becoming self employed http://www.hmrc.gov.uk/pdfs/ca5601.pdf Application to pay Class 2 contributions by Direct Debit Polecam tez przejrzec na wszelki wypadek http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed/fagcf10.shtml Self-employed people with small earnings "http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed Wiecej info o self employed Z podatku sie jeszcze nie rozliczalam, bo zaczelam freelancing pod koniec zeszlego roku, ale tu tez zdaje sie na rady Magik Powodzenia! Feb 2008 Quote: magik do mnie sie jeszcze nikt przez tyle lat nie przyczepil i bardzo spokojnie (przewaznie) mi zwracaja nadplate podatku (no chyba, ze znowu mi sie zdarzy sytuacja, ze bede spac, a kasa bedzie leciec) NI sie przydaje (bedzie wiecej do smiesznej emerytury - a od £2 tygodniowo nie zbiednieje) zadnego software'a do wystawiania rachunkow ani receipts nie trza sama stworzylam fakture, bo takiej jak potrzebowalam nigdzie nie bylo i sie kreci a skoro BTBB sie bedzie na moje rady zdawac to znaczy, ze w koncu sie zobaczymy |
| 07-09-2008, 19:25 | Link | Cytuj |