![]()
|
Aug 19 2007 krzys36: prosz o pomoc w informacji czy moge zapisac dziecko do skoły podstawowej w pazdzierniku czy sa z tym problemy? Aug 19 2007 ruda czarownica: ello powinienes sie zglosic do swojego lokalnego civic centre do education department wraz z dzieckiem,potwierdzeniem zamieszkania oraz kopia paszportu badz aktu urodzenia dziecka tam po sprawdzeniu wieku dziecka daja ci broszury na temat szkol do jakich mozesz zapisac dziecko bedziesz mial do wyboru trzy. nie powinienes miec problemow z zapisem dziecka do szkoly bo w anglii do 16-ego roku zycia nauka jest obowiazkowa Aug 19 2007 Anna: ale mozesz miec problemy jak przyznaja szkole cienka/oddalona od domu kawal drogi bo w blizszych/lepszych miejsca rodzice zaklepuje dlugo przed wrzesniem RCz - w pazdzierniku to juz 3 do wyboru nie dostanie tylko szkole "z urzedu" w ktorej akurat jest wtedy miejsce Aug 19 2007 beaata: Zanim zwiozlam Niunke zaczelam zalatwiac szkole w czerwcu Odeslali mi papiery mowiac ze musze przyjsc jak dziecko fizycznie bedzie w UK, bo jak jej tu nie ma to nic nie zrobia - a poza tym szkola ktora byla moim wyborem nr 1 - nie ma szans bo tam lista jest obladowana, a moj wybor nr 2 to nie maja wplywu bo jest 'katolicka' i tam musze sie sama starac w sierpniu po zwiezieniu - nastepny rzut papierow o szkole - z paszportem itp - odpowiedz na poczatku wrzesnia - 3 propozycje. Ze mieszkam w dzielnicy lat pare, to im odpisalam ze zadna ze szkol wyznaczonych mi nie odpowiada i w tej sytuacji prosze o papiery na apelacje, bo ja chce tylko ta jedna szkole i zadna inna. Przyslali. Pamietam ze termin apelacji mijal w czwartek (znaczy zlozenia papierow), ja w srode mialam wolne i sie tam wybieralam zlozyc osobiscie, kiedy we wtorek dostalam telefon z council, ze maja miejsce dla Niunki w wybranej przeze mnie szkole. Szkole zaczela pod koniec pazdziernika - na tydzien przed half term. Bez apelacji sie obylo (moje szczescie). Nie wiem skad zmiana decyzji byla - moze sam fakt ze chcialam sie odwolywac zadzialal? Jak papiery skladalam to wiem ze napisalam list argumentujacy dlaczego ta szkola ma byc a nie inna, podczepilam kopie ostatniego swiadectwa, w liscie napisalam ze tylko ta szkola ma poziom ktory bedzie odpowiedni dla mojego dziecka, a poniewaz uczennica dobra zawsze byla wiec z powodu roznicy poziomow w nauce miedzy PL i UK, to ja nie chce zeby mi sie dziecko zanudzilo i stracilo szanse na w miare dobra panstwowa edukacje, co by sie stalo gdyby poszla to jednej ze szkol zaproponowanych przez urzad, a mnie nie stac jeszcze na placenie £9K za idependent (ktory swoja draga mial gorszy raport Ofstead niz szkola do ktorej ja chcialam dac) 'Gdzies' dziecko na pewno przyjma. Wiem tylko, ze nic nie moglam zaczac zalatwiac, bo 'dziecko nie jest w UK'. Dziecko mi posiedzialo w domu przez poltora miesiaca bez szkoly, ale w moim przypadku sie oplacalo, bo jest tam gdzie miala byc. Aug 19 2007 Anna: Moje dziecko w wieku lat kilku tez siedziao troche w domu bo szkole ktora mi "przyznali" olalam sikiem prostym - 7 przystankow autobusem od domu. Zrobilam apelacje, dostalam szkole kroa chcialam - zaparlam sie ze do zadnej innej jej nie puszcze. Dostala ta ktora chcialam. To byla podstawowka. To samo mialam ze srednia a zmieniala 3 razy (ze szkola w Polsce 4 razy Zawsze wywalczylam co chcialam no ale ja jestem Matka Polka no i Lew wiec zawsze na swoim postawie. Powodzenia. PS - Wlasnei zapomnialam, dobrze ze Beata dopisala, dziecku musi byc fizycznie tytaj, nic "na zas" nie zalatwicie. |
| Link | Cytuj | |
|
Aug 19 2007 krzys36: Mam jeszcze jedno pytanie jak zrobic z dojazdem dzieci do szkoły i po szkole czy jest jakis sposób?Wiadomo ze ja musze pracowac wiec troche sie martwie jak to zrobic? Aug 19 2007 Anna: Nie piszesz ile dziecko ma lat? Bo tu po doooooooooooooooooopie mozesz dostac za zostawianie w domu dziecka samego do bodajze 14 lat (wieku nie jestem pewna, kiedys bylo to 14 lat) - nie ma ze pracujesz itd. Jak Cie ktos podpieprzy to po prostu bedziesz miec Social Services na lbie w momencie a to powazna sprawa. Ja wiem ze w Polsce 6latki z kluczem na szyi po podworku biegaja ale tu to troche inaczej wyglada. Poszukam tego wieku limitu - ale moze ktos pamieta i wklei zanim znajde. Tak kombinuj zeby szkola byla bisko i bez przechodzenia przez ulice jakies duze. Aug 19 2007 krzys36: wiem ze tak jest i zdaje sobie sprawe, ze szkoła moze byc dalej ale czy wynajecie nianki takiej co zaprowadzi i odbierze dzieci jest kosztowne?Wczesniej byłem sam kilka miesiecy wiec nie miałem problemu mam tez kilku znajomych tam ale jak wiadomo nie zawsze mozna na znajomych liczyc.Z tego co sam widziałem np na ealing na sklepach to sa ogłoszenia typy zatrudnie nianie ale nie pamietam jaki sa koszta tz ile sie płaci za cos takiego?Na poczatku jest zawsze ciezko bo wiadomo ze nie zna sie okolicy a wszystko jest do siebie podobne no i jezyk wiedz same dzieci nie wiem czy sobie poradza z dojazdami wrazie czego.Pozdrawiam Aug 19 2007 Anna: Nie moge znalezc tego w jakim wieku mozna dziecko samo zostawic w domu - moze ktos inny znajdzie i podrzuci info. Nie wiem ile niania kosztuje - nianie sa dla maluchow nie dla dzieci w wieku szkolnym. Pewnie tez ktos bedzie wiedzial ile licza ale daj znac ile dziecko ma lat. Aug 20 2007 krzys36: dzieci sa w w ieku 12 i 14 lat.Wiem ze nianie sa dla maluchów ale jak sie domyslasz chodzi mi o kogos kto rano zaprowadzi a po południu odbierze dzieci.a jesli moge spytac to jesli dziecko ma 14 lat to czy moze zajmopwac sie drugim w wieku 12 lat/. Aug 20 2007 Anna: http://www.parentscentre.gov.uk/forum/messageview.cfm?catid=22&threadid=25252 http://www.met.police.uk/askthemet/480.htm http://www.childrenslegalcentre.com/Templates/Topic.asp?NodeID=90323 Wychodzi na to ze albo cos zmienili albo sie pomylilam - pewna bylam ze jest legalny limit a tu wychodzi ze jednak nie ma. Zreszta 12 i 14 lat to sobie dadza rade tylko ze 14 to juz nie podstawowka tutejsza no ale chyba z tego zdajesz sobie sprawe? |
| Link | Cytuj | |
|
Aug 20 2007 Ja B: chodzi mi o kogos kto rano zaprowadzi a po południu odbierze dzieci Rozwiazalam to tak : Zanim corka nie "zadomowila sie" niestety praca part time zeby oszczedzic jej dodatkowych stresow i nie zostawiac w szkole dluzej niz to konieczne. Pozniej : Rano dziecko szlo na Breakfast Club ( od 8 rano) po poludniu w razie potrzeby korzystalam z albo after school clubs ( do 16- tej) albo ze specjalnego klubu, dla ktorego placilo sie 7 funtow za dzien. Za ta cene odprowadzali dziecko do szkoly, odbierali, serwowali posilek. Czynne bylo do 18-tej. Poszukaj, popytaj np w szkole dziecka o takie instytucje. Beda wiedziec, poradza. Chociaz u mnie na prowincji dziecko w wieku lat 12-tu calkowiecie radzi sobie samo. Przychodzi do i wychodzi ze szkoly lub korzysta ze szkolnego transportu. Aug 20 2007 boska: Do 11-tu lat nie mozna zostawiac samych. I do 11 -tu lat jest obowiazkiem rodzicow odprowadzanie i przyprowadzanie dziecka ze szkoly. Aug 20 2007 Ja B: Boska, a pewna jestes ? There's no legal minimum age before which you can go to school or the shops by yourself, play outside unsupervised, or stay home alone W ostatniej klasie primary school corka mogla wracac sama ze szkoly, pomimo moich usilnych protestow. Chciala bo kolezanki wracaja same, przeciez nie bedzie mniej samodzielna niz inni (jej slowa). Musialam jedynie skontaktowac sie ze szkola i wyrazic zgode na samodzielne wracanie. Wystarczylo telefonicznie. Uleglam. Aug 20 2007 boska: Nie, pisze za artykulem ktory czytalam w gazecie. Miedzy innymi jest tam napisane, ze nie mozna karac dziecka odmawiajac mu slodyczy Nie mozna nawet klepnac dziecka ( nie m,owie o klapsie ). |
| Link | Cytuj |