![]()
|
Jun 9 2006 Emigrantka: Czy ktos moze rzucic linkiem z informacja jak sie ma swiadectwo ukonczenie polskiego gimnazjum do tutejszych GCSE? Chyba zle szukam bo nic konkretnego nie moge znalezc. Chodzi oczywiscie o to zeby polskie gimnazjum bylo uznane jako equivalent angielskich GCSE - wstep na kursy A-levels wymaga ilus tam GCSE itd itd a zaden college nie ma pojecia czy polskie gimnazjum sie pod to kwalifikuje. Ktos cos poda jezeli sei orientuje? Specyficznie chodzi mi o wejscie na A leles kursy a nie zadne NVQ czy inne BTEC itd. Thanks from the mountains Znalazlam to ale tu i tak nie ma tego co potrzebuje: http://www.inca.org.uk/pdf/INCA_lower_secondary_skills.pdf Co robia ludzie przyjezdzajacy tu z nastolatkami ktorzy/ktore nawet jezyka nie znaja? Co, wszyscy do zawodowek ida czy co? Jun 9 2006 Ja B: Przyjezdzaja z nastolatkami w wieku High School. Ponad ten wiek robia co moga aby nastolatek skonczyl szkole w Polsce. ( Zostawiaja z rodzicami, siostrami, ciociami...) W wypadku kiedy przyjada do UK zostaje im ESOL. To moje obserwacje. Jun 9 2006 Emigrantka: Ja B - no wlasnie co innego secondary school i zawsze sie gdzies wcisnie a co innego college. Jako ze tu po 16 urodzinach nie ma obowiazku nauczania wiec... grrrrrr Co Twoj Mlody wymyslil w tym temacie? Bo tez teraz szkole skonczyl chyba, nie? Do collegow na A-Level aplikacji deadline byla 28 kwietnia szlag by to. Dodatkowo oni pojecia nie maja co to jest polskie gimnazjum i czy to sie zgodzi z wymaganiami na przyjecie na A-levels bo na A levels kursy trzeba miec iles tam GCSE 9zaleznie od collegu) i jakies tam wyniki na GCSE (tez zaleznie od collegu) Na inne NVQ czy BTEC badziewie oczywiscie wymagania sa nizsze. A jeszcze im sie wlasnie ESOL ubzdural i nie moga zalapac jak Mloda moze byc native English speaker jak z Polski przyleci a mnie sie w ta pogode nie chce kilometrowych maili pisac i tlumaczyc wszystkiego bo nie mam czym "podeprzec" - wlasnei dlategojakichs linkow szukam i nic znalezc nie moge co by pisalo jak wolowi na granicy: Polish "Gimnazjum" = ...... in UK Jun 9 2006 Ja B: Wychodzi, ze High School. Wiec egzamin po gimnazjum polskim powinien byc w jakis sposob kwalifikowny jako GCSE. Praktycznie nie mam pojecia jak. Odpowiedzialam Ci co robia nastolatki z Polski w wieku ponad 16 lat. ESOL Potem moga zdawac do szkoly na A Level. Moze w przypadku Twojej corki ( swietna znajomosc angielskiego) moga zrobic jej egzaminy w innym terminie. Obawiam sie, ze bez dreptania i tlumaczen sie nie obejdzie. |
| Link | Cytuj | |
|
Jun 10 2006 Naturalna: W Polsce zajmuje sie tym BIURO UZNAWALNOŚCI WYKSZTAŁCENIA I WYMIANY MIĘDZYNARODOWEJ prawdopodobnie jest cos w tym rodzaju tutaj(gdzies o tym czyłam) http://www.buwiwm.edu.pl/index.htm może podadza Ci tam angielski odpowiednik. Jun 11 2006 Emigrantka: Dobra to juz wszystko wiem. Polskie Gimnazjum jest tu uznawane jako rok przed GCSE wiec na A-levels sie nie da. Kropka. To od NARIC i Collegu, przyszly maile na raz. Proponuja tzw "Level 2" kursy ale jak zobaczylam liste to mi sie Ide sie pochlastac a pozniej przejrze prywatne College i znowu pojde sie pochlastac bo z tego co pamietam to tysiace rocznie. Sep 6 2006 ana41: Moja corka ma do wyboru 5 blokow z czego po wybraniu podwojnej maths, angielskiego(mix) i niemieckiego wlasciwie nic nie zostaje tzn jeszcze dzis byla ekonomia ale pan od wymienionej skutecznie mi Mloda zniechecil, ratunku, wydaje mi sie to troche za malo, co myslicie, jak to jest z dalsza edukacja, czy zalezy od wynikow matury, czy tez bardziej od zrobionych na niej przedmiotow? Sep 12 2006 Emigrantka: Zalezy co/gdzie chce robic co do studiow... Ogolnie 3 A levels, niektore kierunki beda wymagaly jakiegos szczegolnego przedmiotu np bilogy na medycyne itd. Ogolnie kazda ocena z A-leval ma odpowiednik punktowy: http://www.ucas.com/higher/tariff/calc/calculator.html Np na jakis kierunek wymagaja zalozmy 180 punktow to liczysz ze musi miec AAB na A levels zeby sie dostac (to tylko przyklad, nie liczylam jakie oceny trzeba na 180 punktow). To tak na szybko.... Acha - English i Maths kazdy uni zaliczy jako A level. Nie daj dziecka wepchac w jakies "general studies" bo to a level robiona w rok i wiekszosc Uni tego nie uznaja.... |
| Link | Cytuj |