![]()
[ 1 ] 2 3 … 10 następna »
|
|
no to bedzie to troche przydlugie, ale szczegolowe - lacznie z cenami (zatrzymalam wszystkie paragony). Wszystko zalatwiane w lipcu 1. Bilety eurostar - £59 return za osobe; do tego wykupilam jakies ubezpieczenie (£28) ktore oprocz jakichs tam medycznych, ubezpiecza od kradziezy paszportow, wypadkow - i zdaje sie ze spoznienia na pociag razem - £146 podroz Wyjazd - 5.25am, wiec doszedl mi koszt taxi - £27 z SW19 na St Pancras - jeszcze ujdzie 2. Hotel TRAGEDIA. Jedyny plus ze niedaleko od Gare du Nord - ok. 10 min spaceru Koszt hotelu (rezerwowany w lipcu) - 86 euro za dwie noce. Tragedia bo: - 6 pieter - pokoj dostalysmy na 6tym!!! - zero windy, krecone strome schody - pokoj na poddaszy - jak stanelam i wyciagnelam reke - dotykalam sufitu! mam 176cm...klaustrofobia normalnie Pokoj maly (tyle to akurat wiem ze jesli chodzi o takie pseudo heotele i hoteliki to sa to raczej male ze wzgledu na ogolna architekture Paryza). W pokoju double bed, umywalka (CALE szcescie) i....bidet...WC na pietrze - jakbym byla troche grubsza to bym sie nie zmiescila. Shower/bathroom - gdzies nizej. Nie korzystalysmy bo po samym pokoju to bleee Pokoj w ogole dostalysmy zly - bo rezerwowalam double room with twin beds a nie double room - ale to juz bede sie z easytobook chandryczyc. Ten hotel wzielam bo mieli 'promocje' i bylo 50% taniej. Tam chyba jakies przekrety stosuja z tymi bookowaniami onlie, wiec od teraz zawsze wam readze sprawdzic dokladnie czy konfirmacja booking zaweira to co rezerwowaliscie, bo ja nie sprawdzilam dokladnie co mi pzyslali i na potwierdzeniu mam tylko double room, a nie double room twin beds - a to bylo vital difference! Tego hotelu - Hotel Jarry - nie polecam. Jedyny plus ze blisko do stacji. Cale szczescie ze bylysmy naprawde zmachane po zwiedzaniu ze tylko padalysmy na lozko. W pokoju TV ale 5 podstawowych kanalow francuskich - wiec rownie dobrze moglo go nie byc. Jak to wygladalo O 9am bylysmy w hotelu zeby zostawic tylko walizke (check in od 12 byl; bylo wyjscie zostawic na dworcu - sa lockers - ale sie nam nie oplacalo). Paryz jest latwy do chodzenia. Po zostawieniu walizki na pieszo z hotelu poszlysmy do Pompidou. Powiedzmy ze Pompidou to takie Tate Modern. Wystawy sie zmieniaja - jak bylam 5 lat temy czy 4 milei Warhol, teraz mieli inna tematyke wystaw. Niektore sa stale. Warto Pompidou odwiedzic za kazdym razem. Taka ciekawostka ze sklepu Nike po drodze do muzeum |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:16 | Link | Cytuj |
|
|
|
Wejscie do muzeum - adult - 10 euro Ponizej 18 lat - za darmo studenci - 18 - 25 - 5.50 euro generalnie ponizej 18 lat - darmo (mialam szczescie - Niunka nie wyglada na prawie 17 lat wiec paszport musialam pokazywac) tak wiec koszt total - 10 euro 3 godziny tam spedzilysmy zanim tam weszlysmy (otwierali o 11am) posiedzialysmy w kafejce gdzie byly wroble, a nam wrobli brak w kafejce - kawa po wiedensku (pyszna!) 5.50 euro - i jakis sshake czekoladowo karmelowy - 9 euro (zgroza!) total - 16 euro! (14.50 plus - wszedzie zostawialam ok 10% napiwku) |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:23 | Link | Cytuj |
|
|
|
no to tak zanim weszlysmy to oni maja rozsiane po Paryzu taka serie kotow - grafiti |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:39 | Link | Cytuj |
|
|
|
w Pompidou pare polskich klimatow na wystawie generalnie glowna wystawa byla o tym dlaczego jest tak malo kobiet artystek i malo ich sie wystawia itd itp poza tym Chagalle, Larionov i pare innych (Picasso etc) sa na stale w Pompidou - zdjecia mam ale juz nie bede wklejala pare fotek z tych feministek artystek |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:41 | Link | Cytuj |
|
|
|
a, to bylo ciekawe - jeden wielki room z czerwonym dywanem, choinka itd - to wszystko wystawa |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:42 | Link | Cytuj |
|
|
|
ten dywan to arcydzielo |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:42 | Link | Cytuj |
|
|
|
i ta choinka - opis byl taki -for 11 months it's an artwork, and in december - it's christmas czesc tej samej wystawy |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:44 | Link | Cytuj |
|
|
|
to bylo calkiem fajne - glosniki mi sie podobaly generalnie mini sala kinowa wyswietlajaca film z lasu jak liscie leca...glosniki rozstawione takzy kazdy odczuwa poprzez sluch i wizje - jakos tak |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:45 | Link | Cytuj |
|
|
|
ale glosnik podobal mi sie strasznie |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:45 | Link | Cytuj |
|
|
|
imiona artystow sie wystawiajacych jako badges - zaraz przy wejsciu |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 06-09-2009, 14:46 | Link | Cytuj |
[ 1 ] 2 3 … 10 następna »