![]()
|
|
rozszerzajac zainteresowania podwodnego swiata morza czerwonego zainteresowalem sie ostatnio safari . wraz z moja dobra znajoma egipcjanka zorganizowalismy takowe dla jej szesciu niemieckich znajomych z pracy i impreza wyszla wspaniale. Mielismy do dyspozycji ich 3 4x4 auta, ktorymi podrozowalismy do Siwa Oasis pozniej off road przez piekna zachodnia pustynie to Kharga pozniej Frafra i Dakhla Oasis (campingujac na pustyni oczywiscie).. pozniej droga az do Luxoru.. nastepnie przez wschodnia pustynie az osiagnelismy wybrzeze morza czerwonego w Safaga z kad finalowo jechalismy z powrotem do Cairo.. auta nieustannie sie zakopywaly, kilkakrotnie lapalismy gumy, jedno z aut zepsulo sie i czekalismy na czesci zeby je naprawic. jednym slowem prawie spontan trwajacy 8 wspanialych dni kiedy poczus sie mozna bylo jak Tony Halik z przygody powstal pomysl na business. moim wkladem beda dwa land rovery z duzym zapasem czesci.. i survival umiejetnosci mile widziane rowniez rady jak zabrac sie do stworzenia dobrej strony internetowej, ktora idealnie bylaby trzyjezykowa i z miejscem na male forum. |
|
-- What Goes Around Comes Around 03-06-2011, 15:32 | Link | Cytuj |
|
|
|
lepiej chyba do Libii... |
|
-- "ile cie trzeba cenic ten tylko sie dowie kto cie stracil" Regards wariatka 03-06-2011, 15:35 | Link | Cytuj |
|
|
|
wybacz ale na dwa czolgi mnie nie stac |
|
-- What Goes Around Comes Around 03-06-2011, 15:39 | Link | Cytuj |
|
|
|
to znaczy o co pytasz? strony to zrobisz bardzo latwo - nawet w google najwazniejsze zebys taka strone zaplanowal - tzn co na stronie chcesz miec (czyli jakie tabs itd itp); napisal teksty pod kazdy tab, przetlumaczyl na owe jezyki na ktore chcesz - i budujesz strone albouzywajac google application albo sciagajac jakis template albo - najprosciej - zlecajac wykonanie strony komus - tyle ze zeby zlecic to musisz miec to rozplanowane - czyli ile tabsow, ile podstron pod kazdym tabsem, co do czego ma sie linkowac najwazniejsze to miec tekst i ewentualnie fotki jak chcesz; fotki musza miec rozdzielczosc 72dpi na website (wieksza bedzie ci mulila strone) ale to mozna zrobic za darmo i bezbolesnie albo online albo nawet z poziomu Microsfot Office - Picture editor czy jak sie to tam zwie osobiscie ci proponuje zaczac od przejrzenia stron podobnych w tematyce - jak sa zbudowane, jakie naglowki maja , jak sa linkowane potem siadasz z olowkiem i piszesz - ok, chce takie: home/about us/safari/contact us/booking form/picture gallery (na przyklad) - i potem jedziesz dalej: w home chce miec to - (tu piszesz sobie kpie tekstu na strone). w about us chce miec profil swoj i kumpeli (piszesz np short bio); w contact us chce miec adres albo forme mailowa to jest np strona ktora ja komus zaczelam robic ale ktos inny dokonczyl (troche inaczej wyglada chcociaz uklad tabs pozostal ten sam) caly branding tej firmy (logo, czcionka kolory) to jest moje dzielo http://www.stimulusforwomen.co.uk/ |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 04-06-2011, 10:58 | Link | Cytuj |
|
|
|
aha, powyzsza strona byla robiona w przeze mnie w DreamWeaver -to takie tam software typowo do budowania stron; ale jest mase gotowych templates ktore mozesz uzyc (jesli chcesz robic sam) - albo, jak mowie - zlec komus tylko miej teksty przygotowane i jedna rada - trzymaj sie jak najdalej od uzywania flasha na stronie i jakichs bajerow flashowych bo nie ma nic bardziej wkurwiajacego dla uzytkownika jesli strona ma sie mu wieki ladowac na poczatku tez tam flash wstawilam - logo sie 'otwieralo' ukazujac home page ale szczerze mowiac to bylo irytujace wiec zdjelismy |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 04-06-2011, 11:03 | Link | Cytuj |
|
|
|
http://www.stimulusforwomen.co.uk/ impressing. jak dla mnie bomba zmienil bym tylko rozowy na jakis khaki gdybym zerznal te strone pytam rowniez czy ktos z was bylby zainteresowany takim safari i nowych szlakow przetarciem ... chcialbym sie zabrac rowniez nad reklama tego w polsce jak rowniez moich uslug instruktora scuba diving . cudownym zbiegiem okolicznosci znalazlem na facebooku kolezanke z klasy sredniej ktora organizuje targii turystyczne w warszawie, ma podobno znajomosci w ministerstwie sportu i turystyki czy jak to sie zwie ale kiedy zaczalem omawiac detale kontakt sie urwal jak zabrac sie do tej reklamy ? ktos mi cos tam tlumaczyl przy niedawnej wizycie w polsce, ze zlecajac profesjonalnie zrobienie strony polskim profesjonalistom...czyli temu co mi to tlumaczyl MacLebaski edited this post on 04-06-2011 at 20:05
|
|
-- What Goes Around Comes Around 04-06-2011, 17:28 | Link | Cytuj |
|
|
|
A do Lebskiego: - Joomla albo wordpress. - gotowe szablony ( badz tanie do kupienia ) Ja robilem sam grafe ale znam osoby, ktore za pieniadze zaprojektuja, potna i wrzuca do joomli. - banalne zarzadzanie trescia - forum / facebook / tweeter / komentarze / glosowanie / itd itp - wszystko w formie pluginow - joomle zespolisz tak z picassa web ( darmowe galerie zdjec ) jak i z youtube. - najwazniejsze - nie musisz byc specem od html co do flasha tez sie nie zgodze.. znaczy sie szkol jest wiele, wszystko zalezy jaka i o czym strona, przykladowo www H&M jest porazka... bo to nie wizytowka tylko sklep... w twoim wypadku beda sie liczyc wodotryski czyli zdjecia / video / opisy i flash uwazam jak najbardziej wskazany. Moze nie jako engine strony ale jako wlasnie wodotryski. ponizej moje zabawy z joomla ( jako laika, bo zawodowo zajmuje sie zupelnie czyms innym ) http://www.WakacjeZaGrosze.com/ http://www.SunBeachSea.com/ http://www.TripSpy.co.uk/ http://www.RyanairDeals.com/ No i na koniec powodzenia bo pomysl wydaje sie swietny. |
|
-- - Jednego... - Ilu Jasnowidzow potrzeba do wkrecenia jednej zarowki :) 04-06-2011, 23:21 | Link | Cytuj |
|
|
|
no widac ze laik jestes payol - bez obrazy dpi jest wazne - pixel to nic innego jak rozmiar zdjecia na stronie - czyli powiedzmy odpowiednik centymetrow w fotografii drukowanej dpi to wielkosc zdjecia - rozdzielczosc; na strony wrzuca sie generalnie zdjecia z min 72 dpi max 90 - wieksze rozmiary mula strony i zabieraja przepustowosc do druku np wymagana jest rozdzielczosc min 300 dpi (dot per inch) bo jak jest mniej to zdjecia pixelozy dostaja co do flash - mozesz miec inna opinie; z punktu widzenia uzytkownika strona ma byc czysta, przejrzysta i latwa w nawigacji - plus co najwazniejsze - predko sie otwierajaca jak uzywam jakikolwiek stron podrozniczych i mi zabiera zbyt duzo czasu naladowanie sie strony to szybko szukam innej najwazniejsze - to jest miec tresc i wiedziec jak chcesz kierowac klienta po stronie - bo co z tego ze opakowanie ladne jak w srodku pusto i nawigacja do bani? o, i nie popelniaj bledu ktory payol popelnil na swoich stronach (tu sie wlasnie brak poprawnej nawigacji klania) - strona nie moze byc dluga i scrollowac sie w nieskonczonosc - wielki blad i nastepna bardzo irytujaca rzecz strony powinny byc budowane jak ksiazka a nie litania - czyli to co widzisz to strona, chcesz nastepna to klikasz a nie scroll robisz poza tym warto pamietac ze zbudowanie strony to jedno, a grafika na stronie to drugie - ktos to ci strone zbuduje nie znaczy ze jest dobry w web design - i odwrotnie to co ktos w Polsce ci tlumaczyl to ci tlumaczyl o SEO - search engine optimazation ps. re: flash- mowie z zawodowego punktu widzenia - flash kazdy profesjonalista unika - chyba ze ktos ma robote kreatywna i wowczas jak najbardziej wskazany zeby podkreslic natomiast jesli strona ma byc uzytkowa wielu moich kolegow po fachu powtorzy za mna - tzrymaj sie z daleka simplicity is the name of the game w komunikacji i marketingu |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 05-06-2011, 17:13 | Link | Cytuj |
|
|
|
oj Beata Beata.. lubisz sie strasznie madrzyc Pisze Ci tylko, ze nikt nie operuje pojeciem DPI w odniesieniu do grafiki wyswietlanej na www. Oczywiscie, ze masz racje - ale laik bedzie wrzucal zdjecia np 800x600 px Co do flasha - z punktu widzenia uzytkownika Na koniec jezeli juz podjelas sie wytakania bledow - to tylko Fachowcowi przypomne: joomla i wordpress sa systemami blogowymi.. blog ma to do siebie ze sklada sie z pojedynczych wpisow i skroluje sie w dol Ja nie podejme sie oceniania twojego linku na marginesie... myslalem, ze dla fachowca (tworzacego www) kazda robota jest praca kreatywna.. no ale fakt twoj link nie ma flasha ps.. tak naprawde chyba troche nie temat na dzial turystyka |
|
-- - Jednego... - Ilu Jasnowidzow potrzeba do wkrecenia jednej zarowki :) 05-06-2011, 19:14 | Link | Cytuj |
|
|
|
payol - no i sie mylisz co do dpi i paru innych rzeczy ty sobie mozesz blog prowadzic, ale jak chcesz biznes robic to musisz patrzec dalej niz to co tobie sie wydaje lub podoba; |
|
-- dramatem naszej epoki jest to ze glupota zabrala sie do myslenia 05-06-2011, 20:54 | Link | Cytuj |